Invata copilul sa te asculte prin joc: 4 modalitati amuzante

Uneori, copiii pot fi extrem de incapatanati si parintilor le este foarte dificil sa se faca auziti. Nu uita, este doar o perioada, va trece, dar pana atunci iata 4 moduri prin care sa supravietuiesti acestei faze.

Mai intai, ar trebui sa raspunzi la intrebarea de ce nu asculta copilul? Probabil auzi in jurul tau experiente asemanatoare si iti pot da seama ca astfel de comportament este specific celor mici. Copiii inteleg foarte bine ce au de facut insa realizeaza ca asteptarile parintilor nu coincid cu ceea ce vor ei sa faca si de aici lupta si eternul NU. Nu la orice.

Multi parinti au tendinta ca in aceasta perioada complicata sa devina restrictivi cu cei mici. Din contra, acest comportament nu face altceva decat sa inrautateasca situatia. Flexibilitatea, calmul si vorba frumoasa sunt armele pe care orice parinte le are la indemana si pe care le poate folosi oricand.
 

Personajele din plus
Poate de multe ori copilul nu vrea sa te asculte in special pe tine ca parinte insa esti sigur ca nu va fi atent la ce ii spune jucaria lui de plus preferata sau o jucarie oarecare? Exista jucarii din plus de tip manusa cu care poti da viata unui personaj sau poti alege mini jucariile pentru degete care infatiseaza animale. Foloseste diverse voci pentru a intra in pielea personajului pe care vrei sa-l conturezi si roaga-l pe cel mic sa faca ceea ce-ti doresti. Transforma aceste personaje in mesagerul tau. Cu siguranta ii vei capta atentia celui mic imediat si il vei si amuza. Alegand jocul, eviti astfel o lupta de putere intre tine si copil. Nu este important ca parintele sa castige ci mai important este sa il convinga pe cel mic, cu calm, sa faca ceea ce este rugat.

Vanatorii de comori
Ce-ar fi daca in loc sa ii spui copilului sa-si stranga jucariile si el sa refuze, bineinteles, ai transforma totul intr-o vanatoare de comori. Pune la cale acest joc ascunzand dupa o piesa de mobilier sau intr-un sertar jucaria lui preferata sau un lucru nou si cere-i ajutorul in gasirea lui. Spune-i ca trebuie ca totul sa fie in ordine pentru a putea gasi lucrul dorit. Prefa-te surprinsa ori de cate ori mai deschizi un sertar, tine-l in suspans si indeamna-l sa isi aranjeze singur obiectele.

Copilul se va simti motivat sa te asculte si sa isi indeplineasca sarcina.

Da viata obiectelor din jur
Fie ca e vorba de obiecte sau chiar animale, transforma ce ai de zis in ceva distractiv. Roaga-l pe copil sa se apropie de o planta pe care o aveti in casa si spune-i sa asculte ce zice. Apoi, bineinteles, transmite-i mesajul pe care il ai tu de transmis ca si cand planta ar fi cea care vorbeste. Sau poate latra cainele ori pisica miauna. Roaga-l pe cel mic sa se apropie si sa asculte. Desi poate parea straniu, copiii adora aceste mici tertipuri si moduri inedite de a transmite ceva. Mesajele sunt ascultate si receptionate mult mai usor in acest mod.

Totodata, prin joc il vei putea ajuta pe copil sa isi imbunatateasca calitatile de bun ascultator si va putea sa isi perfectioneze abilitatile de concentrare.

Rime

Te-ai gandit vreodata sa transmiti ce ai de zis intr-un mod creativ, poetic? Si anume prin rime? Nu este deloc complicat. Stabileste-ti clar in minte mesajul pe care vrei sa il comunici, apoi fa-o compunand spontan versuri cu rima. Este un exercitiu de imaginatie foarte bun si pentru tine, iar copilul va fi probabil uimit si amuzat dar cel mai important, te va asculta. Pana la urma asta este tot ce iti doresti. Sa fii ascultata.

Nu uita: este doar o faza iar acestea sunt modalitati prin care sa faci trecerea prin aceasta perioada mai usoara si mai putin incarcata de nervi si energie negativa.