Jocul independent la copii

A-ti invata copilul sa se joace independent, nu inseamna altceva decat a-i cultiva creativitatea si gandirea critica. De cele mai multe ori, cand ne jucam cu copiii, avem tendinta de a le spune exact ce sa faca ei urmand doar pasii indicati de noi. Desigur, este necesar sa ne jucam cu ei, sa le aratam bazele, dar ideal este sa nu ii corectam, ci sa ii lasam pe ei sa descopere. Puterea de descoperire este detinuta in mod natural de fiecare copil. El stie ce trebuie sa faca.

Jocul independent este vital pentru dezvoltarea creierului copilului tau. Il face sa fie responsabil de propria distractie, ii perfectioneaza abilitatile motorii, dar il si ajuta sa rezolve pe cont propriu probleme si sa inteleaga mai bine relatia cauza – efect.

Creativitatea reprezinta o latura foarte importanta pentru fiecare, adult sau copil. Avem posibilitatea de a cultiva aceasta latura, in mod controlat, inca de la varste foarte fragede prin joc. Lasand copilul sa fie responsabil de propriul amuzament si buna dispozitie, ii intaresti independenta si creativitatea.

Cum sa faci asta? Cum sa iti inveti copilul sa se joace si independent? In primul rand trebuie sa ai foarte multa rabdare si grija. Este un proces care trebuie facut lin. Contrar unei prime pareri, a-l lasa se joace singur nu inseamna ca parasesti camera si il lasi pur si simplu sa se descurce pe cont propriu.

In primul rand, trebuie sa il obisnuiesti incet incet cu ideea. Stai in liniste langa el si fii observator in timp ce acesta se joaca. Poti sa te departezi de langa copil in clipa in care acesta este absorbit de joc, insa nu parasi camera. Ai grija sa fii in raza lui vizuala.

Alege jocuri potrivite varstei, care sa il tina atent si ocupat. In jurul varstei de un an poti opta pentru cuburi moi de construit, puzzle-uri simple, jucarii cu magneti, instrumente muzica simple sau jucarii de impins si tras. Totodata este varsta potrivita pentru jucariile de imitatie. Copilul este foarte curios deci va vrea sa faca cam tot ce vede ca faci tu prin casa: sa aspire, sa se joace cu telefonul, sa deretice prin bucatarie.

La doi ani, interesele se schimba deja. Poti alege jucariile mai complicate de sortat, puzzle-uri din mai multe piese, carti de colorat si kituri de lucru manual (arts & crafts).

Incurajeaza-l si apreciaza-l constant. Spune-i cat de mandra esti ca se joaca singur, spune-i ca iti place cum se joaca cu jucariile sau ce construieste. Este vital ca cel mic sa prinda incredere in sine si sa se simta apreciat.

Ofera-i spatiu. Nu il verifica constant si nu il deranja in momentul in care se joaca. Desigur, vrei sa stii fiecare pas pe care-l face dar il poti urmari din umbra. Ai grija sa ii creezi un spatiu de joaca sigur, in care nu se poate accidenta si incearca sa te relaxezi.

Fii intai tu entuziasmat apoi pretinde acelasi lucru de la copil. Daca tu ca parinte nu esti entuziasmat ca urmeaza sa va jucati atunci cu siguranta nici cel mic nu va fi. Porneste cu energie si voie buna si abordeaza altfel problema. Copilul va simti si va intra si el repede in joc.

Cea mai frecventa situatie pe care o intalnim este atunci cand avem treaba si copilul vrea sa se joace cu noi. Poate avem de pregatit pranzul sau de strans prin casa ori de spalat vase. Cum poti face ca totul sa se transforme in joaca, de data aceasta independenta? In primul rand ai grija sa ii dai o ocupatie copilului. Daca tu speli vase, lasa-i si lui putina apa intr-un bol si pune-i doua trei jucarii si lasa-l sa simta si el ca face acelasi lucru ca si tine. Impusti doi iepuri dintr-o data: reusesti sa faci si ceea ce ti-ai propus si il si stimulezi catre jocul independent.