Laudele ii ajuta pe copii sau nu?

Sa ne laudam sau nu copiii? Un subiect destul de controversat si dezbatut in randul parintilor.
Parerile sunt impartite si noi credem ca nu exista o cale corecta sau una gresita ci este foarte important sa ne raportam la copii nostri.

Totusi, ce pareri exista pe aceasta tema ?
Echilibrul este intotdeauna cheia. Sa ne laudam copiii poate fi o modalitate prin care acestia isi cresc stima de sine si dobandesc incredere ca pot reusi tot ceea ce isi propun. 
Dar cand, oare, este indicat sa ii laudam pe cei mici si mai ales, cum trebuie sa facem asta ? Un raspuns corect nu exista deoarece fiecare parinte se raporteaza la copilul sau diferit insa putem sa va povestim cum stau lucrurile din perspectiva noastra.

Fiti specifici! Atunci cand vreti sa il complimentati pe cel mic, precizati exact ce anume va place sau de ce anume sunteti entuziasmati. „Wow, ce pictura frumoasa !” sau „Minunat ! Ai strans atat de rapid jucariile ! Sunt impresionata !” In felul acesta le aratati ca le remarcati eforturile si totodata ii si incurajati sa faca mai mult.

Puneti accent mereu pe efort si nu pe rezultat. Chiar daca de multe ori rezultatul nu este cel dorit, importanta este „calatoria.” Spre exemplu, copilul vostru face o activitate pentru prima oare si nu merge totul asa cum si-ar dori, asadar, nici rezultatul nu este chiar cel anticiapt. Focusati-va sa ii laudati entuziasmul si progresul si mai putin ce obtine la final. 

Subliniati intotdeauna partea pozitiva a lucrurilor. Nu subliniati ceea ce nu au reusit ci mai degraba ceea ce au facut bine. Desigur, puteti oricand sa ii corectati cu blandete si este chiar indicat sa faceti asta insa nu puneti prea mult accent pe partea mai putin placuta a lucrurilor deoarece cei mici se pot frustra foarte usor si isi pot pierde increderea in sine. Invatati-i cum sa fie perseverenti.

Faceti din laude un obicei al intregii familii. Copiii trebuie sa simta ca pot primi laude de la oricine, fie vorba de parinti cat si de bunici. Acest lucru ii face sa se simta apreciati in interiorul familiei. Este foarte important ca inca de la varste fragede, cei mici sa creada despre sine ca sunt valorosi, ca parerea lor conteaza, ca sunt vazuti si ascultati de catre adulti. Laudele nu numai ca le ofera toate aceste lucruri dar ii ajuta sa se dezvolte in niste adulti cu incredere si respect in sine.

Fiti expresivi atunci cand ii laudati pe cei mici si folositi limbajul nonverbal. Este o modalitate ideala prin care le puteti transmite mesajul si mai pe intelesul lor. Cum faceti asta ? Cea mai simpla modalitate este de a insoti fiecare lauda cu o scurta imbratisare sau o atingere pe umar ori o mangaiere pe spate. Ei vor intelege mult mai bine mesajul, si anume acela ca sunteti foarte mandri de ei.

Vorbele bune, incurajarile si laudele in general ocupa un rol important in formarea oricarui copil.
Incercati sa le oferiti tot spijinul si indrumarea spre a deveni adulti echilibrati din punct de vedere emotional. Totul incepe acasa, in familie, iar voi parintii jucati cel mai important rol !