Pasiuni educative: Micutii colectionari  

Toti parintii sunt probabil familiarizati cu nevoia si totodata mandria copiilor lor de a aduna diverse obiecte si de a se lauda cu colectiile dobandite. Nimic anormal, ba chiar benefic si esential in dezvolatarea celor mici. Daca nu v-ati gandit pana acum la legatura dintre dorinta de a colectiona si dezvoltarea copilului, iata cateva puncte importante despre acest subiect.

De ce colectioneaza copiii?
Motivele pot fi multiple insa cele mai des intalnite sunt nevoia lor de a controla, ei stabilesc regulile, tipul obiectelor, numarul pe care trebuie sa il aiba o colectie, ei decid cand sa se opreasca si ce anume sa va intampla cu colectia lor. Acest lucru le da copiilor incredere in sine si senzatia de putere.
Alteori, copiii aleg sa colectioneze obiecte din pura placere. Este o provocare sa caute obiectele potrivite, sa le organizeze in categorii dupa criterii impuse de ei si tot o placere este sa le si arate cunoscutilor. Intervine un puternic sentiment de reusita. Copiii au sentimentul ca au fost capabili sa isi duca misiunea pana la capat si asta ii face fericiti.
Apartenenta la grup. Copiii de aceeasi varsta au interese similare, iar colectionatul obiectelor este unul popular. In momentul in care vor intalni persoane cu ocupatii asemenea, cei mici se vor simti integrati in grup si vor avea o pasiune, un subiect comun de discutie. Intervine si competitia constructiva si se vor intrece in colectii.

Cum sa interveniti ca parinti?
Am zice ca entuziasmul si admiratia parintilor sunt suficiente. Asadar, simplele incurajari cand cei mici vin sa va arate noile obiecte, sunt suficiente. Aratati-va interesul si oferiti-le ajutorul daca piticii vi-l solicita. Nu aveti de ce sa va ingrijorati deoarece este o activitate sanatoasa pentru copii.

Ce aport concret aduce colectionatul obiectelor?
Am stabilit ce anume ii determina pe copii sa colectioneze, dar cum anume ii ajuta in dezvoltarea lor aceasta activitate? In primul rand, le intareste abilitatile de negociere. Cu siguranta cei mici apeleaza la parinti fie ca au nevoie de buget pentru a-si mari colectia cu o piesa noua, fie sunt nevoiti sa negocieze cu alti copii pentru a obtine o piesa rara. 
Isi cultiva rabdarea. Fiecare colectie, fie ca este vorba de obiecte din natura, jucarii, monede, timbre, detine piese rare sau mai putin accesibile iar  micii colectionari viseaza la ele, asadar isi antreneaza si rabdarea. Cu cat obiectul este mai rar cu atat bucuria cand acesta face parte din colectie este mai mare.
Copiii devin mult mai organizati atunci cand colectioneaza iar acest lucru le este benefic si la maturitate. Fiecare colectie are piesele impartite pe categorii ceea ce necesita meticulozitate. Este o pregatire buna pentru a face fata ca adult, unui job, spre exemplu. Un exercitiu ideal am putea spune.

Noi indragim micutii strangatori asadar va venim in ajutor cu cateva idei numai bune de pus la colectie: Masinutele Rastar si Maisto, Papusile LOL si Barbie, figurinele Paw Patrol, PJ Masks, Fortnite, Star Wars, My Little Pony.
Spor la colectionat!