Prima zi de cresa: tips & tricks pentru parinti

Un an si jumatate este varsta medie la care multi parinti decid ca este timpul ca cel mic sa mearga la cresa.  De obicei se incepe cu o perioada de acomodare care poate dura pana la o luna, apoi se trece la program scurt, de cateva ore, iar  mai apoi, timpul petrecut acolo creste, astfel incat, in momentul in care parintele decide sa se intoarca la job, cel mic sa fie total acomodat si familiarizat cu mediul cresei.

Tranzitia este de cele mai multe ori una anevoioasa avand in vedere ca in jurul acestei varste cei mici nu sunt foarte deschisi catre schimbare asa ca orice necunoscuta apare in rutina lor este posibil sa fie respinsa si sa le creeze frustrare si crize de furie. Intelegerea si ingaduinta din partea parintilor ar trebui sa fie primul pas in acomodarea celui mic cu noul program.
Vorbiti cu copilul despre ceea ce urmeaza insa, pentru ca acestia nu au notiunea timpului, faceti asta cu o saptamana sau doua inainte de marea schimbare. Dezbaterea subiectului timpuriu nu face altceva decat sa sporeasca anxietatea copilului. La aceasta varsta, cei mici inteleg mult mai mult decat pot exprima.
 
O varianta foarte buna de a-l imprieteni cu ideea de cresa este sa ii cititi carti despre aceasta schimbare. Exista carti cu personaje care prezinta acest subiect pe intelesul celor mici. Acestea sunt foarte utile si il fac pe copil sa inteleaga ca nu este singurul in aceasta situatie. 
In masura in care este posibil, duceti-l sa vada cresa, sa cunoasca educatoarele, sa exploreze camera in care urmeaza sa isi petreasca timpul in viitorul apropiat.

Oferiti-i un obiect de care este atasat si pe care il poate lua zilnic cu el la cresa. Un animal de plus spre exemplu sau o paturica. Acest lucru ii va oferi siguranta iar cresa se va transforma intr-un mediu familiar daca va vedea un obiect de acasa. Vedeti ce este permis sa aduceti in incinta institutiei si treceti la fapte. 

Stabiliti un ritual pe care sa il urmati in fiecare zi de cresa. Spre exemplu, un la revedere mai special. Dati nastere unui moment unic care sa devina al vostru. De asemenea, stabiliti o rutina legata de ora la care il lasati pe copil la cresa si ora la care il luati. Este foarte important ca acestea sa fie predictibile pentru micuti. 

Alege o cresa care sa permita adaptarea blanda. Ce inseamna asta? Inseamna ca in prima saptamana iti este permis sa stai fizic cu el o ora sau doua dimineata, reducand apoi timpul treptat pana cand cel mic este pregatit sa ramana singur. 
Asigura-l intotdeauna pe copil ca te vei intoarce dupa el, ca il vei lua acasa, il vei hrani, va veti juca, veti dormi. Cei mici au nevoie de siguranta, iar sentimentul cel mai pregnant atunci cand il lasi dimineata la cresa, este de abandon. De aceea este important sa comunicati si totodata sa va exprimati sentimentele atat de o parte cat si de cealalta. 

Spuneti-i intotdeauna la revedere la plecare si nu va furisati. Nu faceti altceva decat sa accentuati sentimentul de abandon despre care am discutat.

Nu uitati! Copilul este pregatit atunci cand parintele este pregatit. Indepartati orice dubiu pe care il aveti legat de acomodare, de cum va fi, ce va fi, daca va fi bine si credeti in copilul vostru. Ganditi pozitiv si fiti siguri ca se va  adapta, ca isi va face prieteni, ca totul va decurge firesc. Este doar o etapa. Fricile noastre se transmit copiilor nostrii, iar in cele mai multe cazuri ele nu sunt intemeiate. Indreptati-va atentia catre partea buna a acestei experiente.