Simptome pe care nu trebuie niciodata sa le ignoram la copii

Odata cu aparitia copiilor, inevitabil parintii se specializeaza si in problemele medicale inerente cu care cei mici vin la pachet. Ce este important este ca adultii sa aiba un medic pediatru de incredere pe care sa il poata apela in momentul in care au suspiciuni sau pur si simplu intrebari. Care este temperatura normala pe care trebuie sa o aiba cel mic? Sun la salvare? Astept? Ofer tratament? Oare sunt prea multi muci? Tuseste normal? Il doare burta. De ce oare? Ma duc direct la medic, sun pediatrul intai? Oare bubitele acestea sunt o simpla iritatie sau e ceva mai grav? Acestea sunt cu siguranta cateva dintre intrebarile pe care toti parintii si le-au pus cel putin o data.

Pentru a face un pic de lumina in acest subiect vast numit sanatatea copilului, iata un ghid ce cuprinde cateva simptome pe care niciun parinte nu trebuie sa le ignore.

Febra ridicata. Si prin febra crescuta ne referim la 38 grade C la bebelusii sub 3 luni, 38,5 grade C la bebelusii intre 3 si 6 luni si peste 39 grade C la copiii cu varste intre 6 luni si 2 ani. Doctorii pediatri sfatuiesc parintii sa coreleze temperatura indicata de termometru cu starea copilului la acel moment. Exceptie fac bebelusii sub 3 luni care au nevoie de asistenta medicala imediata in cazul unei temperaturi de  38 grade C. Pentru copiii mai mari de 3 luni, anuntati imediat medicul insa fiti atenti si la starea celui mic: este vesel sau apatic? Se hidrateaza sau refuza vehement apa sau laptele? Daca vorbim de copii mai mari de 2 ani, febra nu mai reprezinta deja o urgenta medicala daca ei se comporta normal si se hidrateaza. Anuntati pediatrul si urmati indicatiile acestuia la domiciliu sau in caz de complicatii, mergeti la spital.

Tot in categoria simptomelor care nu trebuie ignorate este si febra care nu cedeaza la antitermice sau cea care dureaza mai mult de 5 zile. Daca se intampla asta este un semn clar ca infectia este mult prea puternica pentru ca organismul sa lupte cu ea. Aici vorbim deja de spital, investigatii, tratament complex. Consultati-va din nou cu pediatrul sau medicul de familie iar in situatia in care nu reusiti sa ii contactati, este indicat sa mergeti direct la camera de garda.

Crampele aparute parca din senin sunt iarasi simptome pe care nu trebuie sa le ignoram. Daca nu sunt asociate cu febra, voma, diaree inseamna ca nu vorbim de vreun virus ci de o posibil apendicita.

Sangerarea excesiva. Daca cel mic a suferit un accident, s-a lovit, s-a taiat si are o rana deschisa, ar trebui sa fie suficient sa presati locul cu o compresa sterila cateva minute ca sangerarea sa se opreasca. In cazul in care acest lucru nu se intampla si sangerarea continua mai mult de 3, 4 minute inseamna ca cel mic are nevoie de ingrijiri medicale.

Fata umflata, limba, buzele sau ochii acompaniate uneori de varsaturi este un semnal de alarma care nu trebuie ignorat. Poate fi vorba de o reactie alergica serioasa ce poate fi urmata de soc anafilactic. Simptomele mai pot include si probleme de respiratie, iritatii. Sunati imediat la 911 sau daca stiti deja ca cel mic este alergic si vi s-a prescris tratament, administrati-l fara ezitare.

Voi cu ce simptome v-ati confruntat in cazul celor mici? Cat de grava s-a dovedit a fi situatia?