Filosofie de copil, Episodul 2 - Norii

Creierul copiilor este intr-o continua dezvoltare si imaginatia reprezinta un fel de hrana pentru el. Dotati cu o creativitate nativa, cei mici nu se opresc din a uimi adultii cu raspunsurile pline de umor pe care ei le dau la orice i-am intreba. Umor pentru noi caci pentru ei reprezinta raspunsuri imbracate in seriozitate. 
Si pentru ca am stabilit deja cat de importanta este creativitatea la cei mici, va propunem sa continuati alaturi de noi acest frumos exercitiu de imaginatie intitulat filosofie de copil. Spor la treaba, adica la intrebat copiii chestiuni, desigur, filosofice. 

Stiti deja ce este vantul, de ce bate el si unde se duce, nu? V-am lamurit in primul episod.
Credem ca este vremea sa va facem cunostinta cu norii. Ce sunt ei, oare si unde dispar?

Ce sunt norii si unde se duc ei?

Norii sunt din vata de zahar.”  Am primit deja acest raspuns de la doi dintre copilasii intervievati. Asa sa fie oare? Nu, desigur. Dar asta o pastram intre noi, adultii. In realitate ei pot fi perceputi mai degraba ca ceva rece si umed insa nu pot fi simtiti la atingere. Acesta este si motivul pentru care avioanele pot trece prin mijlocul norilor fara probleme. Practic, sunt mici picaturi de apa care plutesc pe cer. Usor de explicat si pe intelesul celor mici, nu? Dar haideti sa aflam ce sunt cu adevarat norii.
”Norii sunt facuti din spuma de baie. Stiu eu pentru ca mami imi face in fiecare seara si imi spune ca imi face norisori. Ei sunt suuuuus de tot pe cer si miros frumos a ciocolata sau cred ca a flori. Si ei merg pe cer. Eu ma uit sus si vad cum se misca. Se misca incet ca oamenii batrani dar ei pleaca de la noi din tara si se duc departeeeee. Se duc prin toata lumea. Uneori ei nu mai sunt frumosi ca o spuma de baie si devin negri.” 

Si discutia despre nori si culoarea lor s-a oprit aici pentru ca vom afla de la alt copil de ce anume unii nori sunt mai intunecati decat altii. Adultii ar spune ca sunt asa pentru ca in ei exista mai multe picaturi de apa, sunt mai densi, asadar doar o parte din lumina soarelui mai poate strabate norii. Priviti de jos, pot parea mai negri.
Dar mai bine hai sa aflam de la cei mici de ce sunt unii nori intunecati? “Pentru ca sunt posomarati. Ei sunt suparati ca mine dimineata cand nu vreau sa merg la gradi la copii si la miss. Poate si ei vor sa doarma mai mult si de asta sunt intunecati. Sau poate s-au colorat intre ei cu negru. Si norii se joaca si poate s-au mazgalit unii pe altii.” Asadar, nici vorba de picaturi mai dense. Norii sunt posaci si s-au pictat intre ei.

Acum ca am stabilit ce sunt norii, vrem sa vedem si unde dispar ei. Nu, nu este deloc vorba despre faptul temperatura aerului creste si capacitatea lui de a mentine vaporii creste. Asadar, picaturile de apa din nori tind sa se evapore si provoaca “disparitia” norilor. Este vorba de ceva mult mai complicat si filosofic de atat, desigur. Doar copiii ne pot raspunde la aceasta complicata intrebare. Vreti sa vedeti ce ne-au zis? “Norii se duc sa se culce, dar uneori se si ascund pentru ca vor sa se mai joace. Si cand este urat afara si ploua si este frig ei se duc in casa. Sunt pufosi dar au nevoie sa stea sub patura ca sa nu inghete.

Voi ce parere aveti despre nori? Dar copiii vostri? Asteptam sa ne scrieti in comentarii. Vrem sa aflam si alte lucuri interesante despre norii din vata de zahar. Episodul 2 din exericitul de imaginatie de astazi s-a incheiat. Va asteptam si maine sa aflam impreuna ce este curcubeul.