Ghid pentru parinti: care este stilul de invatare al copilului?

Fiecare copil este diferit asa ca, este normal ca si modul de invatare sa fie unul diferit pentru fiecare micut in parte. Ei invata intr-o varietate de feluri, fie doar ascultand, fie vazand si facand, fie prind pur si simplu informatia si sunt capabili sa o aplice fara prea multe eforturi. Modul in care copiii invata cel mai bine se numeste stil de invatare. Daca nu v-ati gandit inca la acest aspect, iata un mic ghid cu stilurile de invatare cele mai frecvente la copii.
 

Este important sa intelegeti ce i se potriveste cel mai bine celui mic pentru a-l putea indruma si ajuta sa faca totul cu usurinta. Tot ce trebuie sa faceti este sa il observati cu atentie si cum anume face lucrurile pe cont propriu. Modul in care natural, el invata, este cel mai relevant indicator. Asadar, care ar putea fi aceste stiluri de invatare?
 

Stilul de invatare auditiv

Copiii cu acest stil de invatare, acapareaza informatia cel mai bine prin intermediul auzului si al ascultarii. Ei pot urma cu usurinta instructiunile comunicate pe cale orala si vor fi extrem de bucurosi atunci cand li se citesc povesti sau cand li se ofera instructiuni clare.

Tips and tricks: implicat-i in discutii despre ceea ce invata, explicati-le fiecare pas, cititi informatia de mai multe ori pentru ca ei sa o poata retine.
 

Silul kinestezic

Copiii kinestezici invata cel mai bine prin actiune si miscare. Lor nu le plac neaparat explicatiile si instructiunile, ci trebuie mai degraba sa se ridice si sa treaca la actiune. Acest stil de invatare este caracterizat de faptul ca apeleaza la toate cele cinci simturi: vaz, auz, miros, gust, simtul tactil. Micutii care aleg sa exploreze lumea asa sunt tot timpul in miscare desfasurand tot felul de lucruri practice. Copiii kinestezici exceleaza, deseori, in sport sau in alte activitati fizice.

Tips and tricks: organizati multe excursii in natura si oferiti-le libertate de miscare ori de cate ori este posibil
 

Stilul de invatare tactil

Cei care invata cel mai bine prin manipularea obiectelor cu manutele au un stil de invatare tactil. In procesul de invatare, copiii prefera sa atinga si sa mute lucrurile sau sa le deseneze pentru a le intelege pe deplin. Micutii sunt deseori pasionati de Lego si prefera sa se joace cu plastilina, slime sau nisip kinetic.

Tips and tricks: implicati-i in activitati de tipul arts&crafts, faceti cu ei experimente stiintifice, construiti cu cuburi si oferiti-le acces la materiale pe care le pot manipula cu usurinta cu manutele lor.
 

Stilul vizual

Acest stil de invatare implica, dupa cum ii spune si numele, vederea si implicit citirea. Instructiunile scrise sau imaginile vizuale sunt instrumentele preferate ale copiilor, in procesul invatarii. Memoria vizuala este foarte bine dezvoltata in cazul lor si reusesc sa se orienteze si foarte bine in spatiu.  Cumparati-le carti cu ilustratii atragatoare, harti, diagrame si veti vedea cum vor absorbi informatia foarte rapid.

Tips and tricks: desenati-le foarte mult, aratati-le filmulete scurte sau imagini grafice.

Copiii vostri in ce stil de invatare se incadreaza?