3 sfaturi utile pentru noii parinti

Venirea pe lume a unui copil este un eveniment extraordinar in viata oricarei familii, dar poate reprezenta si un moment de rascruce in cuplu. Panica si teama ca ceea ce faceti nu este bine pune stapanire pe foarte multi parinti si de aici se pot naste o serie de tensiuni care trebuiesc eliminate din viata de familie.

Orice inceput este greu, dar nu uita ca nimeni nu s-a nascut invatat si absolut orice cu multa rabdare, binevointa si intelepciune se poate invata. Asadar, iata o lista cu 3 cele mai importante sfaturi de care un proaspat parinte ar trebui sa tina cont.

Nu critica tot ce face partenerul
Cea mai frecvent problema intalnita in cuplu atunci cand apare un nou membru, este aceea de a critica absolut orice spune celalalt si a considera gresit orice face. Invata in primul rand ca sunteti entitati diferite, cu credinte diferite si totodata cu moduri de a actiona diverse. Nu trebuie sa va suparati unul pe celalalt, ci sa gasiti o cale de mijloc prin care sa comunicati si sa ajungeti la un numitor in comun in ceea ce priveste cresterea celui mic.

Fiecare dintre voi se straduieste sa raspunda nevoilor copilului. Desigur, mamele sunt conduse de instinct in primul rand si lor le vine totul mai usor, stiu sa faca anumite lucruri in mod natural. Asta nu inseamna ca tatii sunt mai prejos. Trebuie mai degraba sa le oferiti ocazia de a crea o legatura autentica cu bebelusul decat sa le criticati fiecare pas. Este valabil de ambele parti.

Nu vanati greselile partenerului, ci invatati sa ii explicate cu blandete acolo unde nu procedeaza bine. Dupa cum am spus, orice se poate invata.

Aveti grija de voi, mai intai
Pe cat de egoist suna pe atat de necesar este. Un bebelus fericit are doi parinti fericiti. Si cum altfel daca cei doi nu au grija de ei. Nu trebuie sa va puneti niciodata pe ultimul loc. Cel mic are nevoie de dumneavoastra 100% si are nevoie de parinti sanatosi. De cele mai multe ori mamele sunt puse intr-o pozitie delicata deoarece ele sunt cele care raman acasa cu copilul si au tendinta de a uite de sine. De aici pana la depresia postnatala este un singur pas. Aveti grija intotdeauna sa va oferiti un ragaz. Cu vointa, se gaseste. Chiar si 10 minute pentru citit cateva pagini din cartea preferata fac minuni. Va ajuta sa va deconectati. Cand simtiti ca nu mai puteti, cereti ajutor. Bebelusul preia toate starile mamei, deci daca aceasta nu este bine, in armonie cu sine, atunci si copilul va fi agitat.
 

Nu faceti comparatii
Fie ca este vorba de comparatii intre tine si alti parinti cunoscuti sau intre copii, incearca intodeauna sa nu cazi in aceasta capcana. Este un drum cu un singur sens pe care nu vrei sa pasesti. Vei vedea mai tarziu ca nimic din toate aceste lucruri nu conteaza.

In ceea ce priveste bebelusul tau, trebuie sa stii ca nu exista sabloane si fiecare este unic, cu un grad de dezvoltare diferit. Ai grija sa mergi periodic la consulturile pediatrice pentru a te asigura ca cel mic este in parametri si este suficient. Parintii au tendinta de cele mai multe ori sa compare copiii lor cu ai altora sau chiar cu grafice. Vor sa se asigure mereu ca se incadreaza in norme. Dar aceste norme nu pot fi aplicate decat de medici care au grija mai intai sa se raporteze la fiecare bebelus in parte, diferit. Asa ca nu incerca sa iei drept litera de lege tot ce citesti pe internet sau ce iti zic cunoscutii.

Alege intodeauna ceea ce crezi ca functioneaza pentru tine si familia ta si bazeaza-te mereu pe instinct. Incearca sa fii rational si sa te iei pe sine drept exemplu. Suntem siguri ca iti dai toata silinta sa faci ceea ce este mai bine pentru copilul tau si cu siguranta faci o treaba minunata.