4 Jocuri legendare si istoria lor

De multe ori jucandu-ne cu ai nostri copii, vrem sa ne reamintim sau sa ii invatam si pe ei, jocurile copilariei noastre. Partea buna este ca putem face asta foarte simplu. Daca nu mai detinem jocurile originale, putem opta pentru altele noi, dar care le reproduc in detaliu  pe cele ale copilariei. 

Care este primul care va vine in minte? Noua Pacalici. 
Aparut la inceputul anilor ’80, mai exact in 1984, Pacalici este un joc amuzant care se adreseaza copiilor intre 6 si 10 ani. Bineinteles ca putem juca indiferent de varsta. Placerea va fi aceeasi. Varianta originala includea 33 de cartonase si 16 perechi, trasatura care s-a pastrat si la jocul nou. Perechile de carti din trecut infatisau costume populare iar cea de-a 33 a carte era Pacalici. Diferenta este ca in ziua de azi putem gasi variante multiple cu perechi care sa infatiseze meserii, perechi de personaje din povesti sau bineinteles perechi cu costume populare.
Pe scurt, se amesteca bine cartonasele si se impart cate 4 cu fata in jos, fiecarui jucartor. Restul se pun pe masa tot cu fata in jos. Fiecare jucator trebuie sa faca cat mai multe perechi, asa ca va lua cate un cartonas din gramada ori de cate ori ii va veni randul, pana va reusi sa formeze perechile. Dupa epuizarea cartonaselor de pe masa, fiecare jucator va extrage fara sa se uite, cate un cartonas de la colegul din dreapta. “Norocosul” care il alege pe Pacalici va fi eliminat.

Scrabble 
Desi aparut la inceputul anilor ’30 in America, Scrabble cunoaste faima in Romania in anii ’80 mai exact in februarie 1982 cand a aparut prima data varianta adaptata pentru limba romana. Ba mai mult, acest joc este indragit si acceptat la noi in tara, incat in 1987 este recunoscut oficial drept disciplina sportiva.
Ce cuprinde jocul si care sunt regulile? Scrabble este format din 100 de piese cu litere si o tabla marcata cu numere pe orizontala si cifre pe verticala. Tabla are si patratele colorate fiecare reprezentand altceva. Fie dubleaza valoarea unei litere pozitionate pe acea culoare, fie o tripleaza, fie dubleaza sau tripleaza valoarea intregului cuvant. 
Scrabble este o modalitate ideala de exersare a vocabularului si de antrenare a mintii. Incercati-l!

Nu te supara, frate!
Acest joc este probabil cel mai popular si indragit joc de catre copiii din vremea comunismului. Nu ai cum sa nu ti-l amintesti si este imposibil sa nu vrei sa-l joci din nou.
Este simplu. Jocul Nu te supara, frate este format dintr-o plansa speciala,  pioni in patru culori, cate 4 din fiecare culoare (adica 16) si un zar. Se poate juca in 2, 3 sau 4 jucatori iar scopul este inconjurarea plansei de catre pioi. Pionii inainteaza in functie de cat arata zarul. Cine nimereste sase la zar are sansa sa mai dea inca o data, iar cine nimereste in casuta cu alt pioni este eliminat din joc. Singura posibilitate de a ramane in continuare este sa arunce un sase cu zarul. Cine ajunge primul cu toti cei patru pioni la final, este considerat castigatorul jocului. Simplu si distractiv, nu?

Monopoly 
Am tot vorbit de copilarie si de perioada comunista si desi neaparut la noi in tara pe vremea aceea, Monopoly nu poate fi altceva decat un joc legendar. Istoria lui este tot una cu greutate, creat la inceputul anilor 1900 in America, de catre fratii Parker. La fel cum sugereaza si numele, monopoly – monopol, este un joc cu tenta economica ce are ca scop dominarea unei singure parti asupra unei piete. Monopolizare cu alte cuvinte.
Este un joc de strategie si investitie, de antreprenoriat si spirit intreprinzator am putea zice, iar scopul jucatorilor este de a deveni cei mai bogati, prin cumpararea, inchirierea sau vanzarea proprietatilor imobiliare. 
Jocul contine o table pe care se desfasoara actiunea, 2 zaruri, figurine, 32 casute si 12 hoteluri. Fiecare pachet de joc are 16 cartonase de Noroc, 16 ale Comunitatii si 28 de Titluri de proprietate si nu in ultimul rand, bani. Fiecarui jucator i se atribuie 1500$. Cu toate figurinele pozitionate la START, fiecare jucator arunca cu zarul si cel care a dat mai mult poate incepe. 

Stiati ca?
In primul an de la lansarea jocului Monopoly, acesta a obtinut titlul de cel mai bine vandut joc din America.
In ultimii 75 de ani de la lansare s-a estimat un numar de peste 500 milioane de oameni care au jucat Monopoly.
Cel mai scump joc a fost realizat din argint si aur si s-a vandut cu 25.000 de dolari.
Cel mai lung joc s-a intins pe 70 de zile.
Jocul a fost tradus in 43 de limbi si s-a vandut in intreaga lume un numar estimat de peste 275 de milioane.