5 activitati de incercat acasa cand cel mic este bolnav

Fie ea si o banala viroza, boala este lucru care ii ingrozeste cel mai rau pe parinti. Este si firesc. Cand cel mic sufera, sufera si parintii. Nu vrei decat sa se termine mai repede si sa reveniti la rutina zilnica plina cu veselie, joc si voie buna.

Iti propunem o serie de 5 activitati pe care sa le incercati acasa in perioadele in care cel mic este bolnav. Astfel, il vei ajuta sa se simta mai bine si sa uite de ceea ce il deranjeaza. In fond, fiecare parinte vrea ca cel mic sa treaca mai usor peste perioadele complicate din punct de vedere al sanatatii.

Construiti impreuna un cocon
Copilul are febra sau se simte prea slabit pentru a merge afara la aer sau pentru a desfasura o activitate mai elaborate impreuna. Atunci nu-ti ramane decat sa ii transformi spatiul de “zacut” intr-unul calduros, prietenos si comfortabil. Incearca sa il scoti din stare construind impreuna un cocon. Poate fi chiar patul lui, o canapea sau un cort improvizat din perne si paturi, in mijlocul casei. Voi alegeti. Inarmeaza-te asadar cu jucaria preferata, paturi, cearsafuri, perne toate pufoase si pregatiti un spatiu in care, in functie de varsta, va puteti uita la un film, sau puteti citi o poveste sau puteti juca un joc. Adaugati pe lista popcorn sau gustarile lui preferate si ajutati-l sa treaca mai usor peste starea de rau.
 

Faceti ceva creativ
Orice. O pictura sau lucru la gherghef, flori cusute pe etamina ori arts&crafts, haine de papusi , decupati sau orice altceva ce implica o doza buna de creativitate. Veti reusi astfel sa il distrageti pe cel mic de la starea pe care o are si ii veti atenua in felul acesta simptomele. Garantat! Puteti apoi sa promovati mica opera de arta. Faceti o poza si trimiteti-o impreuna pe e-mail sau pe telefon bunicilor ori unor prieteni de familie sau tatalui, daca nu este acasa. Il veti face pe cel mic bucuros si se va simti un mic artist important, cu siguranta. Veti ramane astfel si cu o amintire draguta, peste ani sau mai bine zis veti transforma o experienta mai putin placuta cum este boala in ceva de care sa va amintiti cu drag: mai stii cand erai bolnav si trebuia sa stai in casa? Am facut impreuna acea pictura de care s-au bucurat foarte mult bunicii. Este minunat sa poti transforma totul in ceva pozitiv.
 

Gatiti impreuna
Puteti “indulci” situatia celui mic foarte simplu: gatiti impreuna ceva dulce sau mancarea lui preferata si cu siguranta simptomele bolii vor fi atenuate. Daca boala copilului se rezuma doar la tuse sau nas infundat sau pur si simplu carantina, puteti face impreuna retete mai elaborate. Ce ii bucura cel mai mult pe copii cand sunt tristi daca nu dulciurile? Si pe deasupra, majoritatea iubesc ustensilele de bucatarie asa ca ati impuscat doi iepuri deodata. Puteti face spre exemplu clasicele clatite sau briose ori daca cel mic are pofta de paste sau pizza le puteti prepara impreuna chiar la voi in bucatarie. Va fi super distractiv…si putina dezordine pe deasupra dar asta deja nu mai conteaza.
 

Tatuaje temporare
Procurati un kit pentru self tattooing si faceti ceva nebunesc intr-o dupa amiaza nu tocmai vesela cand cel mic este acasa, bolnav. Nu va speriati. Exista truse pentru tatuaje temporare care se sterg imediat cum intra in contact cu apa. Copiii se vor distra cu siguranta, dar nici dumneavoastra nu veti fi mai prejos.

 

Tunelul amintirilor

Inveseliti-l pe cel mic cu urmatoarea propunere: rememorate impreuna nazbatiile pe care le facea nu demult sau prezentati intamplari de cand erati chiar dumneavoastra copil. Depanati amintiri placute impreuna si faceti-l pe cel mic sa rada. Puteti scoate la inaintare albume foto mai vechi cu dumneavoastra sau cu el ori scotociti in laptop dupa inregistrari. Probabil vor fi uimiti de toate pozele si filmulete pe care le scoateti la inaintare. Este un moment special prin care reusiti atat sa va conectati cu cel mic si totodata ii alinati si durerea.

Stim cu totii cum bolile copilariei sunt inerente si surpinzatoare. Nu lasa o astfel de situatie sa te ia pe nepregatite si nici nu transforma totul intr-o drama. Ajuta-l pe copil sa depaseasca momentele prin care trece, mai usor, prin buna dispozitie si activitati marunte, dar distractive. Acestea fac diferenta.
Sanatate!