5 activitati distractive pentru bebelusii intre 6 si 12 luni

A venit si mult asteptatul membru al familiei, bebe. Incepe o noua etapa in viata oricarui cuplu. Noi provocari, zi de zi, noi descoperiri si uimirea cu care cel mic creste pe zi ce trece. Este deja la jumatatea primului an de viata si transformarea lui rapida impune parintilor noi provocari.
Daca primele 6 luni pot fi considerate luni de adaptare, extrem de importante dar in care activitatile sunt destul de minimaliste, perioada 6-12 este una in care posibilitatile sunt variate deoarece copilul devine din ce in ce mai interesat de ceea ce se intampla in jurul lui. Este totoodata si o perioada in care evolutia celui mic este accelerata. Jocul si conectarea parintilor cu propriul bebelus sunt vitale, ele ajutand la o buna dezvoltare a creierului.

Iti propunem o lista cu 5 activitati distractive si importante in dezvoltarea bebelusului tau. Iti garantam ca distractia va fi de ambele parti.

1. Cucu-bau
Ce iti trebuie? Jucarii mici, care pot fi ascunse si o paturica.
Acest joc atat de vechi si binecunoscut de noi toti nu face altceva decat sa il invete pe cel mic sa fie si mai curios decat probabil este si sa descopere noi lucruri. Este, daca vrei, poate primul joc pe care il joci cu bebelusul tau. Cum sa procedezi? Ai doua variante de joc. In prima, ascunde partial o mica jucarie sub o patura si incurajeaza-l pe cel mic sa o caute si sa o descopere. Nu o va gasi probabil din prima, dar persevereaza. Dupa ce o va descoperi, poti sa-l provoci si mai mult ascunzand total jucaria. Lasa-l sa o gaseasca singur. O va face cu siguranta. 
Al doilea mod este de a folosi paturica pentru a-ti ascunde propria fata. Bineinteles, e musai sa rostesti cucu-bau. Ceea ce este fascinant la acest joc, pe langa dezvoltarea motricitatii fine si decoperirea permanentei obiectelor, este un joc care adaptat, se poate juca la orice varsta si este poate primul pe care cei mai multi dintre noi si-l amintesc sa-l fi jucat cu parintii.


2. Puzzle
Ce iti trebuie? Cutii cu puzzle-uri din lemn sau carton gros din 2 sau 3 piese.
De marimi si din materiale adecvate varstei (lemn, carton gros), din doua sau trei piese pentru ca vorbim de bebelusi cu varste cuprinse intre 6 si 12 luni, puzzle-urile ajuta la dezvoltarea memoriei vizuale, la indemanarea si stimuleaza imaginatia. Nu te gandi ca bebelusul tau este prea mic pentru asta. Vei fi surprinsa de cum intelege tot si, de ce nu, reuseste sa resolve imagini din 2 piese. Puzzle-urile sunt cu siguranta si un exemplu bun de cum sa rezolvi o problema. 

3. Cititul 
Ce iti trebuie? Carti textile, carti senzoriale.
Cititul este esential pentru intreaga dezvoltare a copilului tau. Desi poate unii parinti au impresia ca bebelusul lor este prea mic si nu intelege, acest lucru este eronat. Cititul ajuta la dezvoltarea creierului celui mic si la asocierea cuvant-obiect care se realizeaza mai tarziu. Alegeti carti cu imagini si aratati cu degetul catre imagine atunci cand rostiti un cuvant, schimbati-va tonul vocii si incercati sa imitati personaje, cititi cu intonatie. Toate aceste detalii capteaza atentia bebelusului si il fac si mai curios decat este. Pe scurt, il stimuleaza. 
Beneficiile cititului sunt multiple, dar cea mai importanta este dezvoltarea limbajului. Incercati sa ii cititi zilnic, chiar si cateva fraze. Folositi-va de cartile cu imagini mari, suggestive pe care cel mic sa le poata vizualiza si intelege.

4.  Prinde-ma!
Ce iti trebuie: mingi, zornaitoare sau orice alte jucarii ce capteaza atentia.
Cum sa procedezi? In functie de varsta si de achizitiile bebelusului tau, aseaza-l pe burta sau in fundulet si insira obiecte la distanta de el astfel incat sa ajunga la ele, singur, cu mici eforturi. Ce obtii in acest fel? Il incurajezi sa isi foloseasca corpul pentru a deveni mobil, il incurajezi sa fie curios si sa descopere ceva nou. Ai grija sa plasezi obiectele astfel incat deplasarea lui pana la ele sa fie realizabila, nu imposibila. Nu vrei un bebe nervos cu siguranta si cu totii stim cat de repede se enerveaza cei mici. 

5. Cutia Pandorei
Ce iti trebuie? Un cos sau o cutie in care sa pui diverse jucarii/obiecte mici
Cum sa procedezi? Confectioneaza singura o cutie a Pandorei pentru cel mic. In ce consta? Ei bine, este exact ceea ce numele iti sugereaza. O cutie sau un cos in care pui jucarii si obiecte diverse, care nu sunt periculoase bineinteles si pe care cel mic le poate descoperi si analiza singur. Indiferent ca are 6, 7 sau 12 luni, curiozitatea la aceasta varsta este debordanta. Tot ce trebuie sa faci este sa il stimulezi sa descopere. In functie de ce obiect alege, ii poti arata si la ce foloseste.
Iti garantam ca aceasta activitate il va tine ocupat si curios pe bebelusul tau. Periodic, poti inlocui obiectele cu altele noi, pentru a-i starni constant interesul. Bebelusul va da semne atunci cand nu mai este interesat de ceva, iar acela este momentul in care tu poti inlocui jucariile.
Raporteaza-te la primul an de viata al copilului ca la o calatorie de inceput in ceea ce priveste lungul drum catre dezvoltare. Inca de cand este foarte mic, el poate invata orice prin joc. Profita de asta si distreaza-te alaturi de el.