5 lucruri pe care nu putem sa le controlam ca parinti

Va regasiti des in situatia in care aveti tendinta sa ii comparati copiii intre ei? Vi se pare ca faceti ceva gresit, ca cei mici ar trebui sa aiba alt ritm sau ca nu se incadreaza in standarde? Vrem sa stiti ca de cele mai multe ori, parintii au asteptati nerealiste. Nu sunteti singuri in aceasta poveste!

Cel mai important lucru pe care il puteti face este sa acceptati ca fiecare copil este unic si are propriul lui ritm de dezvoltare.

V-am pregatit o lista cu cele mai frecvente 5 lucuri pe care nu putem sa le controlam ca parinti.

Somnul noaptea

...si somnul in general. Unii copii iubesc mai mult somnul decat altii si nu sunt prea multe lucuri pe care le putem face. Desigur, un program bine stabilit ajuta, insa nu putem controla cat de mult si cat de bine se odihneste cel mic noaptea.

Cat de mult iubeste mancarea

Un alt subiect controversat in randul parintii. La fel ca in cazul somnului, o dieta echilibrata si o rutina in ceea ce priveste alimentatia ajuta insa tot copilul decide ce cantitate de mancare doreste sa manance. Unii sunt mai pofticiosi altii mai putin. Oferiti-le alimente cat mai variate si pentru a face totul mai distractiv puteti sa le faceti mici surprize la ora mesei: alimente taiate in diverse forme sau decorate  ingenios. Asta poate ajuta insa mai mult de atat nu puteti controla.

Cat de precoce este copilul

Unii copii merg mai repede, altii mai tarziu. Unii dintre micuti spun primele cuvinte mai devreme fata de altii. Achizitiile sunt un alt subiect dezbatut in randul parintilor. Dezvoltarea lor este diferita asadar nu ii putem compara. Ce putem face este sa discutam cu medicul pediatru pentru a vedea daca se incadreaza in graficul general de dezvoltare.

Mersul la olita

Desi parintii au uneori tendinta sa faca intrecere intre ei prezentand "reusitele" copiilor, mersul la olita si varsta la care cei mici sunt pregatiti sa faca asta nu este o decizie pe care adultii o pot lua. Desigur, parte din proces este sa ii familiarizam cu olita insa tot ei ne vor comunica momentul la care sunt pregatiti sa renunte la scutece.

Personalitatea si temperamentul

A nu se confunda cu educatia. Sunt lucruri total diferite. Dupa cum am mai spus, fiecare micut este unic. Asta inseamna ca exista copii docili, copii energici, copii care accepta limitele si regulile mai usor in timp ce exista si reversul: copii care au nevoie de mult mai multe explicatii pentru a face distinctia intre ceea ce le este permis sa faca si ce nu.

Concluzia? Nu comparati niciodata, dragi parinti, progresul copilului vostru cu progresul altor copii. Orice ingrijorare reala pe care o aveti cu privire la posibile intarzieri in dezvoltarea celui mic se discuta cu pediatrul vostru. Aveti incredere in instinctele voastre, incercati sa faceti totul cat mai bine si luati ca atare tot ce se intampla. Copiii sunt diferiti asadar si evolutia lor este diferita.