5 modalitati de gestionare a tantrumurilor

Daca esti parinte este imposibil sa nu fi auzit macar o data de temutul tantrum sau sa nu te fi confruntat macar o data cu acest mic monstru. Crizele de furie sau tantrumurile cum mai sunt ele numite, reprezinta o parte foarte grea din jobul de parinte, dar vestea buna este ca prezenta lor nu exprima altceva decat sanatatea emotionala a copilului tau. Poate parea paradoxal la o prima citire, dar tantrumurile nu sunt altceva decat expresia trairilor si emotiilor celui mic exprimate la un nivel empiric.

Crizele de furie pare dificil de gestionat pe moment si din perspectiva parintelui ai un sigur gand: oare cand se termina? Iti propunem sa schimbi un pic abordarea si sa nu te gandesti la cand se termina ci la cum il poti ajuta pe copil sa treaca cu succes peste aceste stari dificile atat pentru el cat si pentu parinti.

Nu o lua personal!
Esti obosit probabil dupa o zi lunga si bonus, copilul tau are un tantrum. Scenariul cel mai des intalnit. Nu o lua personal. Cel mic nu face asta pentru a te enerva, manipula, pentru ca e rasfatat sau pentru a-ti face tie ziua si mai grea. Nu. Face asta pentru ca si el ca si noi, pe parcursul zilei a acumulat frustrari pe care si le exprima sub aceasta forma. De multe ori uitam ca cei mici sunt adulti in devenire si au si ei probleme, nemultumiri sau sunt obositi. Ei doar incearca sa comunice cu tine asa ca, pentru a-i putea intelege si ajuta in primul rand trebuie sa inveti sa ii asculti. Asadar, nu o lua personal. Cel mic nu vrea decat sa comunice cu tine.
 
Ofera-i posibilitatea de a alege
De cele mai multe ori, crizele de furie sunt starnite de cele mai mici si absurde lucuri pentru noi, dar importante pentru ei. Spre exemplu, copilul tau nu vrea rochia mov o vrea pe cea roz sau nu vrea pantalonii galbeni, ci ii vrea pe cei albastri. Invata sa il asculti si sa inveti sa ii oferi din prima mai multe variante pentru a evita toata aceasta drama. Fii insa ferm pe pozitie. Ofera-i o selectie bine definita de la inceput si anunta-l ca doar din acestea va putea alege. Daca refuza sa coopereze, anunta-l ca va trebui sa intervii si sa il ajuti facand tu alegerea pentru el. Astfel, setezi niste limite dar totodata il lasi si pe el sa aleaga. Este important sa ai mereu un limbaj pozitiv, cu un ton cald, dar ferm. 


Fii empatic
Revenim la punctul unu unde te indemnam sa asculti. Asculta si totodata fii empatic. Fa-l sa intelega ca nu este singur, ca tu stii prin ce trece el. Primul instinct pe care il avem ca parinti este sa spunem STOP. Asta nu va aduce decat si mai multa furie copilului. Din nou, schimba abordarea. Alegea o noua strategie si vezi ce functioneaza pe tipologia celui mic. Exista sansa ca cel mic sa se enerveze si mai tare. Nu toti copiii accepta sa te apropii de ei atunci cand au un tantrum. Arata-i ca esti acolo pentu el, dar daca te respinge, ofera-i spatiu si anunta-l ca vei fi tot acolo cand se va potoli. Indeparteaza-te cativa pasi, lasa-l sa isi consume furia fara a-l grabi si incet, incet isi va reveni. Fii foarte atenta la siguranta lui fizica si ai grija sa nu aiba un comportament prin care sa isi faca rau singur. Atunci este cazul sa intervii.

Ramai calm, dar ferm
In foarte multe dintre situatii, noi, parintii, putem dirija comportamentul copilului intr-o directie sau alta. Asta inseamna ca in primul rand trebuie sa lucram la atitudinea noastra. Stiti vorba, semeni furtuna culegi vant. Ei bine, se aplica manusa in cazul crizelor de furie. De aceea, blandetea este cea care va va scuti de mult efort. Desi tantrumurile ne afecteaza si pe noi, ca parinti si uneori este ultimul lucru de care vrem sa avem parte, cel mai important in astfel de situatii este sa ne mentinem calmul. O stare de nervozitate nu va face decat sa agite si mai tare copilul. 
Totodata, tonul vocii este si el foarte important in tot acest demers. Vorbeste-i ferm, dar nu nervos sau rastit. Vei reusi astfel sa setezi o limita, dar sa si comunici. Modul in care te adresezi copilului face diferenta atat in situatia unui tantrum cat si in viata de zi cu zi asa ca alege mereu blandetea in detrimentul nervilor. 

Acceptarea 
Nu in ultimul rand, acceptare este cea care te va ajuta sa gestionezi o criza de furie. Accepta ca se intampla, ca este normal, ca face parte din formarea si slefuirea lui. Ia o gura de aer si incarca-te cu energie. Tantrumurile pot uneori sa iroseasca energia copilului, dar si a parintilor. Incearca sa iti schimbi perceptia putin si sa le vezi ca pe ocazii in care sa te conectezi emotional cu cel mic. Impartasiti-va sentimntele, oricare ar fi acelea si faceti fata impreuna acestei provocari. 
Invata alaturi de copilul tau cum sa faci fata tantrumurilor si provocarilor de zi cu zi. Parintii nu sunt perfecti, dar important este ca ei se straduiesc sa fie mai buni in fiecare zi. Nu uita ca esti cel mai imporant exemplu pentru cel mic.