5 moduri de a disciplina copilul cu blandete

Educatia cu blandete ar trebui sa fie metoda pe care fiecare parinte o urmeza. Suntem, de fapt, convinsi ca cei mai multi dintre parinti apeleaza la vorba buna in a-i educa pe cei mici. Stim cu totii cum, uneori, copiii nostri se transforma in mici tirani, dar acest lucru este firesc. Trebuie doar sa gasim modalitatea prin care sa comunicam pe intelesul lor. Impunerea unor limite si reguli este necesara in educarea celui mic, insa diferenta consta in felul in care acestea sunt impuse. Iata 5 moduri de a-l disciplina cu blandete pe copilul tau.

1. Alege cu atentie situatiile in care vrei sa impui limite
Parintii sunt tentati sa spuna prea mult si prea des nu. In felul acesta, nu fac altceva decat sa il dezorienteze pe cel mic astfel incat el sa nu inteleaga prioritatile. Daca i se va spune nu la orice, el nu va sti ce este cu adevarat periculos sau nu, ce reprezinta cu adevarat un comportament neadecvat. Asadar, situatiile la care trebuie sa spunem nu trebuie sa fie alese cu atentie. Invatati ca parinti sa lasati de la voi si nu va impuneti in orice situatie neimportanta. Spre exemplu, copilul vrea sa se imbrace in verde sau vrea sa poarte cizmele de cauciuc si nu tenisii. Sunt situatii marunte acestea in care nu este necesar sa spuneti nu cu orice pret. 

2. Fii consecvent
Intre 2 si 3 ani, micutii sunt inca in faza in care descopera ce efect au actiunile si comportamentul lor asupra celor din jur. Modul in care noi reactionam ar trebui sa fie consecvent. Adica, daca cel mic insista sa se duca la cuptor in timp ce acesta merge, reactia noastra ar trebuie sa fie tot timpul aceeasi si anume de a indeparta copilul de la sursa de pericol. In felul acesta el va intelege la un moment dat ca nu are voie sa se apropie. Daca noi ne schimbam comportamentul cand vine vorba de aceeasi situatie, cel mic va fi debusolat si nu va percepe pericolul.

3.  Asculta si repeta
Nu numai copiii trebuie sa asculte de parinti, ci si reciproca este valabila. Noi, parintii, trebuie sa avem rabdarea de a ne asculta copiii. Ei se simt bine cand sunt auziti si intelesi si de aceea este bine sa le vorbiti si sa ii asigurati ca sunteti atenti la ceea ce zic. Spre exemplu, copilul este suparat pentru ca vrea sa manance prajitura la pranz. Spuneti-le ca le intelegeti supararea, dar ca din pacate ei nu vor putea manca prajitura la pranz. Repetand, recapituland ceea ce ii supara, cei mici se vor ca le intelegeti problema. Acest lucru nu va face decat sa le reduca furia si sa stinga un conflict care s-ar putea transforma intr-unul monstru daca dumneavoastra i-ati ignora sau le-ati spune nu fara sa le argumentati de ce.

4.  Scurt si la obiect
Desigur, explicatii este nevoie sa oferim mereu atunci cand cei mici au un comportament neadecvat. Dar mai important decat asta este modul in care o facem. Majoritatea parintilor ofera mult prea multe explicatii atunci cand cei mici incalca regulile, lucru foarte ineficient. Cel mic isi pierde concentrarea, nu va intelege esenta mesajului si in consecinta va repeta comportamentul. Daca unui copil de 18 luni ii lipseste abilitatea cognitiva de a intelege fraze complexe, unui copil de 2 sau 3 ani ii lipseste atentia. Asa ca nu-ti ramane decat sa formulezi ce ai de zis intr-o maniera scurta si cuprinzatoare. Daca cel mic vrea spre exemplu sa loveasca, ii spunem simplu nu. Nu lovi. Doare. Nu avem voie sa lovim. Mesajul va fi perceput.

5.  Ofera alternative
Uneori suntem tentati sa ii cerem copilului sa faca ceva anume pentru ca trebuie si atat. Cei mici refuza in marea majoritate a situatiilor sa faca lucrul pe care noi il dorim. De aceea este bine sa impunem limite oferind alternative, nu ordonand ca ceva sa fie facut acum. Spre exemplu, cand copilul face dezordine si refuza sa stranga, in loc sa ii spunem du-te si strange lucrurile, putem oferi alternativa: cu ce vrei sa incepi? Cu jucariile sau cu Lego? Ce strangi intai? Copiii au nevoie de ghidare, de solutii uneori. Ofera-i tu posibilitatea sa aleaga.