6 activitati distractive pentru copiii de 1 an

Varsta de un an reprezinta pentru bebelus o perioada cruciala in dezvoltarea lui. Cu abilitati noi dobandite ca mersul independent sau cu ajutor, limbaj in continua dezvoltare, el devine din ce in ce mai interactiv. Interactiunea cu copilul, in aceasta perioada este esentiala pentru buna lui dezvoltare pe toate planurile.

Intre 12 luni si 2 ani, copilul incepe sa fie autonom si dornic sa faca totul pe cont propriu acordand o mare atentie procesului cauza-efect despre care am mai discutat. De aceea, este foarte important ca parinii sa il stimuleze corespunzator si sa il expuna la provocari specifice varstei lui tocmai pentru a-l incuraja si a-l ajuta in dezvoltare. Este o perioada de intensa explorare si invatare.

Iata o serie de activitati distractive care ii vor face pe cei mici curiosi si intersati si ii vor ajuta in tot acest proces continuu numit dezvoltare armonioasa.

Jocul de-a telefonul

Ai nevoie de un telefon de jucarie sau de unul vechi, cu butoane. Ii vei capta atentia din prima secunda deoarece toti copiii adora butoanele si vor sa le apese indiferent ca scot sau nu sunete. Faceti un mic joc de rol in care sa pretindeti ca vorbiti cu cineva la telefon. Folositi intonatia specifica fiecarei situatii, radeti, imitate personaje si incurajati-l si pe cel mic sa exploreze marele registru al sunetelor. Folosind dumneavoastra voci diferite il veti stimula si pe el in a scoate noi sunete.

De ce este important sa va jucati asa? In primul rand veti interactiona cu el si il veti ajuta in dezvoltarea abilitatilor sociale si in al doilea rand este un joc ce contribuie la dezvoltarea limbajului.

Numaratoarea

Copiilor le place sa numere si sa contabilizeze totul in jurul lor desi vizibil nu vi se pare ca fac asta. Fac asta in special cu degetelele. Folositi-le pentru a numara degetele, ochii, urechile, mainile, picioarele. Cand inteleg conceptul, treceti mai departe la numaratul scarilor.

De ce este important? In primul rand ii invatati notiunile primare de unu si doi si le faceti cunostinta cu numerele.

Instrumente muzicale

Nu e nicio noutate faptul ca cei mici iubesc zgomotul si sunetele produse de ei cu ajutorul obiectelor din jur. Exista doua variante prin care va puteti juca: fie apelezi la instrumentele de jucarie special destinate bebelusilor cum ar fi maracas, tobe, xilofon, pianina, fie improvizezi si folositi ce aveti la indemana cum ar fi oale, tigai, tacamuri, toate din materiale diferite. Va fi foarte distractiv sa descoperiti impreuna sunete noi si totodata, in felul acesta il ajutati si pe copil sa exploreze singur registrul suntelor.

De ce este important? In primul rand aceasta activitate ajuta la o mai buna coordonare (mana - auz, mana – ochi) si il si introduceti pe cel mic in lumea fascinanta a muzicii.

Jocul cu mingea sau balonul

Este o activitate extrem de versatile. De la rostoglit la aruncatul in aer sau pur si simplu clasicul batut al mingii, puteti fi sigur ca va face deliciul celui mic si va vrea si el sa se implice alaturi de dumneavoastra. Incurajati-l sa dea cu piciorul in minge sau sa ia balonul in brate, sa arunce cu ele in aer sau sa le rostogoloeasca ori sa le tina pur si simplu in mana.

De ce este important? Il veti explica inca o data procesul cauza efect si totodata ajuta la o mai buna coordonare si echilibru. Folositi mingi sau baloane colorate care sa fie usor de reperat de copil.

Jocul cu ustensilele adultilor

Veti observa uneori ca desi au foarte multe jucarii interesante, copiii sunt mai atrasi de obiectele adultilor. De ce? Curiozitatea e la cote maxime la aceasta varsta si vor vrea sa atinga si sa studieze tot ce ii inconjoara. Faceti o selectie de obiecte sigure, cu care cei mici sa nu se poata rani, si dati drumul la distractie. Alegeti spre exemplu banda adeziva si marcati podeaua sau bateti toba cu linguri de lemn sau folositi bucati de teava pe post de tunel pentru obiecte.

De ce este important? In primul rand le dati voie sa exploreze mediul in care traiesc si pe deasupra le stimulati imaginatia gasind o alta intrebuintare obiectelor alese.

Pictura cu degetele

Scopul acestei activitati nu este de a obtine o opera de arta ci de a lua contact cu experienta pictatului. Alegeti o vopsea pe baza de apa si folositi hartie pentru a proteja podeaua sau locul unde veti picta. Ideea de baza este ca il lasati pe cel mic sa testeze, sa se murdareasca si sa vada ce se intampla cand degetele lui pline cu vopsea intra in contact cu coala de hartie.

De ce este important sa faceti asta? In primul rand ii faceti cunostinta cu noi texturi: vopsea, apa, hartie sau carton iar in al doilea rand este o ocazie buna sa ii prezentati culorile.

Copiii, indiferent de varsta, au nevoie de atentia noastra. Cu putina imaginatie veti putea face fel si fel de activitati captivante atat pentru ei cat si pentru voi, adultii.