8 adevaruri despre copiii de un an

Desigur, fiecare copil este unic, dar cand vorbim in general de o categorie de varsta, exista cateva caracteristici generale pe care majoritatea copiilor de un an le au. Exista si exceptii ca in orice clasificar, insa iata care sunt cele mai comune 10 adevaruri despre copiii de un an.

Baga tot in gura
Indiferent ca merg sau sunt inca la stadiul de 4 labe, cel mic nu va inceta sa te uimeasca cu multitudinea de obiecte neobisnuite pe care vrea sa le bage in gura. De fapt, cam tot ce este in jurul lui este trecut mai intai prin filtrul guritei, spre exasperarea parintilor. Si nu vrem sa te dezamagim insa acest fenomen nu se opreste nici la un an si nici la doi. Majoritatea copiilor continua sa bage in gurita cam tot ce prind pana pe la varsta de 3 ani. Desigur, nu o vor mai face cu aceeasi frecventa ca la un an, dar cu siguranta te vei mai lovi de asta. Fii foarte atent la ce anume lasi la indemana celui mic. Ai grija sa nu fie nimic cu potential periculos.

Sunt intr-o continua miscare
Sus, jos, stanga dreapta si de la capat. Te vei simti ca un antrenor de sport in preajma copilului tau. Un izvor nesecat de energie desi de multe ori te gandesti de unde o au deoarece majoritatea nu stau foarte bine la capitolul mancare. Dar asta este un alt adevar despre copiii de un an: sunt mofturosi.

Sunt mofturosi la mancare
De dimineata pana seara te simti ca la un concurs de gatit in speranta ca cel mic doar doar va lua o lingurita. Spre exasperarea oricarei mame, aceasta perioada este doar la inceput. Vei vedea ca mofturile, de cele mai multe ori, se accentueaza odata cu inaintarea in varsta a celui mic.

Au tantrumuri
Stai! Tantrumurile nu erau legate de the terrible twos? Sunt legate si de teribila varsta de doi ani, dar faza incipienta a tantrumurilor incepe la varsta de un an. Daca nu ai avut deja parte de ele esti un parinte norocos, insa nu te bucura prea tare. Vei face cunostinta cu ele curand, cu siguranta. Partea buna este ca accesele de furie se domolesc undeva in jurul varstei de 3 ani insa nu te bucura prea tare deoarece urmeaza alte provocari specifice varstei de 4 si 5 ani. Succes si nervi de otel!

Sunt extrem curiosi
si duc aceasta curiozitate la extrem. Ce inseamna extrem? Scos absolut tot de prin sertare, dezmembrat orice le pica in mana, trantit si busit obiecte pentru a vedea ce se intampla. Varsta de un an este varsta experimentelor, descoperirilor, curiozitatii exacerbate, curiozitate de care ar trebui sa te bucuri deoarece nu semnifica altceva decat ca micutul tau de dezvolta in parametri normali.

Nu au frica
Sentimentul de frica nu este ceva cu care copiii de un an au luat contact. Este firesc sa fie asa. Ritmul lor de invatare este unul accelerat, iar sentimentul de frica nu le este cunoscut. Pregateste-te sa-l gasesti pe cel mic cocotat in cele mai nastrusnice locuri si fii pe faza atunci cand este in preajma unor surse de pericol cum ar fi fierul de calcat incins sau cuptorul aprins. Explica-i de ce nu are voie si protejeaza-l ori de cate ori este nevoie.
 

Cresc cu viteza luminii
Ai zice ca acea perioada s-a incheiat mai inainte de implinirea varstei de un an insa in realitate nu este chiar asa. Vei remarca cum chiar si dupa un an, ritmul copilului de crestere este unul destul de accelerat. Pregateste-te sa faci investitii in haine. Ca solutie salvatoare, cumpara haine cu cel putin o marime mai mare. Nu, copilul nu va arata ca si cand poarta hainele fratelui mai mare. Invata sa le combini in asa fel incat sa arate firesc pe el. Oricum, in doua trei saptamani vor fi numai bune.

Au deja un program bine stabilita
si daca nu au, e cazul sa faci ceva in acest sens. La aceasta varsta, majoritatea copiilor au deja o rutina bine stabilita in ceea ce priveste somnul, mancarea, joaca, igiena. Si este si foarte bine sa fie asa. Cei mici au nevoie de repere dupa care sa se ghideze. Daca nu ai reusit insa sa le creezi un program, nu este vremea pierduta. Incearca sa setezi niste ritualuri pe care sa le urmati zi de zi.

A trecut si primul an si fiecare parinte este constient ca il asteapta noi si noi provocari. Te asteptam cu retrsopectiva varstei de 2 ani!