Activitati educative pentru intreaga saptamana

Zilele lungi de vara au trecut si au fost incarcate cu multa relaxare, voie buna, joaca, plimbari dar si  activitati educative. Probabil acum, la inceput de septembrie simtiti ca ati ramas in pana de idei si nu mai stiti ce jocuri sa mai faceti cu cei mici. Va propunem cateva idei de activitati educative care sa acopere o intreaga saptamana.

Experimente cu plante
Si prin asta ne referim la activitati de gradinarit. Cumparati 10 ghivece mici in care sa plantati 10 seminte diferite, in functie de ce idei va vin: fasole, rosii, castraveti, ardei, mazare, flori, gazon, grau. Puteti planta absolut orice aveti la indemana. Va fi un pic de munca astfel incat cei mici vor fi ocupati cateva ore bune asa ca puteti sa faceti activitatea cu pauze sau intinsa pe mai multe zile. Dupa ce ati terminat de plantat semnintele in ghivece, asezati-le pe pervaz, udati-le si urmarati-le in saptamanile ce urmeaza. Faceti un jurnal in care sa consemnati evolutia ficarui ghiveci.

Fenomenele naturii
Explicati-le notiunile de baza celor mici, cum ar fi ce sunt fenomenele naturii si cum anume se formeaza norii, tunetul, vulgerul, zapada, ploaia etc. Dupa ce le-ati facut o scurta introducere in subiectul vast numit vreme, confectionati impreuna cu ei o tabla jurnal pe care sa notati cum este vremea in fiecare zi. Si aici vine partea interesanta: decupati din hartie colorata un soare, stele, nori, fulgere sau folositi creioane colorate pentru a descrie ce se petrece afara in fiecare zi. La final de saptamana faceti o scurta recapitulare a ceea ce ati invatat nou despre vreme. Nu este nevoie sa va limitati la hartie colorata si creioane. Puteti decupa nori din vata, puteti folosi zahar pe post de zapada, sarma rosie pentru fulgere. Lasati-va imaginatia sa zburde!

Experimente chimice
Educativa si plina de surprize, aceasta activitate promite sa ii tina ocupati pe cei mici in fiecare zi cu cate ceva nou. Alegeti un experiment diferit de fiecare data si oferiti explicatii pe intelesul copiilor despre ce se intampla. Cel mai popular este experimentul in care turnati otet peste bicarbonatul de sodiu. Puteti sa le explicati apoi de ce apa si uleiul nu se amesteca niciodata. In alta zi explicati-le ce se intampla daca puneti un pahar peste o lumanare aprinsa si cum oxigenul este important pentru foc. Aici puteti sa ii invatati si ce sa faca in caz de incendiu. Aveti banuti ruginiti in casa? Suntem siguri ca cel putin o moneda este in stare de degradare. Cu ajutorul otetulului puteti sa le aratati cum se indeparteaza oxidul de cupru si cum banutii devin ca noi. Pentru un experiement cu un rezultat si mai bun, adaugati si sare.

Istoria pe intelesul celor mici
Vreti sa ii familiarizati pe copiii vostri cu evenimentele istorice importante sau cu personajele marcante  ale lumii? Alegeti subiectele si scrieti propria carte de istorie alaturi de copii. Aveti nevoie de cate o coala A4 pentru fiecare eveniment pe care vreti sa il prezentati. Apoi, decupati personaje sau poze reprezentative si lipiti-le cronologic. Este o activitate care solicita memoria vizuala si ajuta la dezvoltarea acesteia.

Noi suntem tare incantati de aceste propuneri si credem ca sunt si pe placul vostru.
Pe care ati reusit sa le incercati pana acum si care au fost rezultatele? Cei mici s-au bucurat?