Activitati senzoriale pentru copii

Copiii sunt campioni la capitolul curiozitate si explorat. De aceea ei sunt mereu atat de entuziasmati sa faca noi si noi descoperiri. Activitatile senzoriale sunt o ocazie buna de a le stimula simturile.

Nu este doar despre a-i tine ocupati ci si despre a le dezvolta motricitatea fina. Pe deasupra, acest tip de joc ii ajuta pe cei mici sa se relaxeze. Avem noi tot ce va trebuie pentru a putea pune in practica mai multe idei de activitati senzoriale.

Pictatul cu degetele

Lasati degetelele jucause sa se murdareasca cu acuarele si sa isi lase amprentele pe un bloc de desen. Nu au nevoie de pensuli deoarece manutele lor vor reusi sa faca adevarate opere de arta fara prea mult chin. Va fi o experienta senzoriala minunata pentru copii.
Jocul cu plastilina

Modelarea plastilinei ocupa un loc fruntas atat in topul activitatilor ce se preteaza intr-o zi ploioasa sau geroasa cat si in topul activitatilor senzoriale. Aveti nevoie de plastilina in cateva culori si niste accesorii si lasati-i pe cei mici sa experimenteze.

Jocul cu spaghetele

Nu v-ati fi gandit la asta, nu? Fierbeti spaghete, lasati-le sa se raceasca complet si oferiti-le celor mici pe post de material de joaca. Va garantam ce se vor distra de minune. Textura lor, faptul ca sunt lungi si le pot modela cum vor ei le va stimula imaginatia si vor gasi spaghetelor fel si fel de intrebuintari.

Jocul cu apa

Nu va lasati pacaliti de vremea de afara. Folositi un bol cu apa calda si lasati micutii sa se balaceasca. Suplimentar oferiti-le un pahar si un alt vas de transfer de transfer si vedeti ce se intampla. Noi stim sigur ca se vor distra. Daca vorbim de copii mai mari, le puteti pune si cateva picaturi de detergent de vase in apa pentru a face spuma si pentru ca totul sa devina si mai interesant.

Cutia cu surprize

Aveti nevoie de o cutie de plastic si ingrediente precum orez, fasole, naut, linte, malai. Lasati-i pe copii sa le analizeze, sa le simta forma si textura si vedeti ce vor sa mai adauge la joc.

Slime

E vremea pentru slime! Este moale, lipicios, colorat si parfumat. Suna extrem de amuzant pentru copii, nu-i asa? O adevrata experienta senzoriala pentru ei.
Pictura cu crema de barbierit

Daca nu ati mai auzit pana acum de aceasta activitate, credem ca e momentul sa o incercati. Aveti nevoie de o masa pe care sa intindeti hartie de copt. Apoi puneti o cantitate considerabila de spuma de ras si cu ajutorul pensulelor lasati-i pe cei mici sa faca picturie. Oferiti-le si acuarele pentru un plus de culoare. Interesant, nu-i asa?

Jocul cu hartia de aluminiu

Daca tot suntem la masa in bucatarie, zic sa ramanem aici. Oferiti-le copiilor o fasie de folie de aluminiu si vedeti ce se intampla. Vor fi atrasi de culoare, de zgomot si nu in ultimul rand de toate cutele pe care aceasta le face si de cat de usor se poate modela. Imaginatia va fi la cote maxime.
 

Voi ce alte activitati senzoriale ati testat cu cei mici acasa? Cu ce le place cel mai mult sa se joace? Asteptam ideile voastre.