Beneficiile muzicii asupra copilului tau

Bebelusii isi fac intrarea in lumea aceasta, intr-un mod grandios si deopotriva zgomotos: prin plans si tipete. Desi nu suna deloc a muzica, plansul lor din primul moment de viata nu reprezinta altceva decat primele semne ca muzica este innascuta si ca acele sunete sunt manifestari incipiente ale muzicalitatii. Bebelusii au capacitatea nativa de a crea muzica sub forma plansului, ganguritului, chicotitului.

La fel cum ei au potentialul de a crea muzica, sunt construiti si sa primeasca muzica. Cum anume va intrebati. Ei bine, studiile arata ca beblusii sunt receptivi la schimbarile de tempo si pot face diferenta intre volum, melodii, stiu cand incepe si cand se sfarseste un cantec. Se poate vedea cu ochiul liber abilitatea lor de a asculta si de a reactiona la muzica inca din primele zile de viata.
Care sunt beneficiile muzicii pe termen lung in dezvoltarea copilului?

Cantecele de leagan nu numai ca alunga stresul parintilor care le canta dar ii si linistesc pe copii si le induc o stare de calm. Un studiu realizat in acest sens demonstreaza ca minunatele cantece de leagan imbunatatesc respiratia si functiile inimii.
O idee foarte buna este sa le cantati bebelusilor, deoarece ei recunosc vocea parintilor, in special a mamei si asta le da un sentiment de siguranta si totodata intareste legatura emotionala dintre el si mama. Fiti cat mai prezenti, ca parinti, cand le cantati copiilor. Acestia adora grimasele, sunt receptivi la diverse tonuri ale vocii si nu veti face altceva decat sa le stimulati procesul natural de dezvoltare.

Expusi la muzica timpuriu, copiii isi dezvolta abilitatile cognitive. Ei vor fi capabili sa isi imbunatateasca memoria mult mai rapid, vor putea recunoaste un cantec dupa primele acorduri. Aceasta abilitate ii va ajuta si mai tarziu, in copilaria timpurie sau la maturitate deoarece abilitatile de gandire vor fi astfel mult mai bine antrenate cu ajutorul muzicii. Vor deprinde o mai buna intelegere si gandire in genere.
 

Muzica ii ajuta pe bebelusi sa isi exprime emotiile mai bine. Ei nu detin limbajul, nu pot rosti concret cuvinte insa pot diferentia o melodie trista de una vesela.
 

Contactul cu instrumentele muzicale ii vor invata pe bebelusi si relatia cauza – efect: daca va misca o tamburina, aceasta va face un zgomot. Daca va apasa pe o clapa de pian, se va intampla acelasi lucru. Daca va da cu manuta intr-o toba, va produce un zgomot nou.
Sunetul muzicii ii ajuta pe copii indiferent de varsta sa faca fata unor situatii stresante cum ar fi proceduri medicale sau vizite in spitale sau cand sunt supusi durerii in general. Ii ajuta sa se relaxeze si le distrage atentia de la ceea ce se intampla efectiv in acel moment.

Daca vorbim de copiii mai mari de 2 ani, muzica este in stransa legatura cu dezvoltarea limbajului. Cum anume? Intre rostirea primului cuvant care se intampla undeva in jurul varstei de un an si fluenta in vorbire in jurul varstei de 3, 4 ani, creierul copilului are o dezvoltare accelerata. Muzica se pare ca joaca un rol foarte important in aceasta etapa. Copiii care sunt expusi la muzica si care invata sa recunoasca melodii depun un efort considerabil care nu face altceva decat sa le antreneze creierul si mai mult. Ei vor dezvolta anumite abilitati care ii vor ajuta sa recunoasca si sa retina cuvinte si mai apoi fraze complexe. Totul tine de analogie si de conexiunile pe care creierul le face in clipa in care i se ofera muzica in mod repetat.
 

Incercati sa insuflati copilului inca de la varste foarte fragede sau chiar din burta, gustul pentru muzica buna. Se spune ca bebelusii sunt mai receptivi la muzica pe care au auzit-o in pantecul mamei.
Muzica clasica si jazzul sunt doua variante foarte potrivite dar nu uitati si de cantecelele pentru copii care reprezinta o sursa buna de amuzament pentru ei. Pe masura ce creste, tineti cont si de preferintele musicale ale copilului. Daca sesizati o inclinatie catre un anume instrument, transformati din acesta o pasiune si inscrieti-l la niste cursuri, de ce nu. Alegeti instrumente adaptate varstei lor. Exista special create pentru copii. Tineti cont de faptul ca cele de adult ii pot intimida si li se pot parea o provocare mult prea mare. Lasati-i sa experimenteze cu cele potrivite lor. Viorile si pianinele sunt o alegere excelenta.
Daca stam bine sa ne gandim realizam ca totul este muzica in jurul nostru: de la sunetul ploii, zgomotul vantului pana la plansul copilului. Important este sa folosim muzica atat ca mijloc de relaxare cat si ca modalitate de educare a creierului.