Cand o sa fiu mare, Episodul 2

Copiii au aspiratii mari intotdeauna si asta pentru ca ei sunt inocenti si imaginatia lor le permite sa viseze orice.
Este minunat cum cei mici isi doresc lucruri la care noi adultii nici nu visam. Copiii trebuie sa fie incurajati sa isi faca scenarii despre cum va fi viata lor cand vor mari, trebuie sa fie lasati sa se exprime liber si sa viseze la orice.

Ne-am gandit la un exercitiu bun prin care sa le stimulam imaginatia asa ca va propunem o serie de intrebari spontane despre ce anume vor ei atunci cand vor fi mari. Noi deja am intervievat cativa copiii si va relatam istorioarele lor pline de puritate si haz.

Ce animal o sa iti iei cand o sa fii mare?
“Drama” sa o numim asa fiecarei generatii este aceea ca niciun copil nu a reusit sa aduca in casa toate animalele pe care si le-a dorit. Cu totii ne amintim de pisica aceea infrigurata gasita la roata unei masini pe care am dus-o in casa pentru a o salva si cu totii ne amintim foarte bine si fetele parintilor atunci cand ne vedeau cu mica felina in brate. Si voiam sa o pastram, bineinteles. Uneori, adultii erau de acord, dar de cele mai multe ori, nu. Sau de catelul acela plouat care desi mirosea ingrozitor era atat de dragut. Si exemplele pot continua.

Acum cu siguranta ne amintim cu drag de toate aceste intamplari insa in copilarie erau adevarate drame si nu intelegeam de ce nu putem pastra toate animalele in casa. Oare ce au raspuns copiii nostri la aceasta intrebare?
”Eu imi doresc tare mult sa ma lase mami sa ma joc cu gandaceii pe care ii gasesc in curte dar ea se sperie foarte tare si imi spune ca nu am voie. Eu imi doresc sa ii aduc in casa si sa ii las sa doarma in casuta papusilor mele. Ei sunt mici si mie nu mi-e frica de ei chiar daca mami nu ii iubeste. Cand voi fi mare voi putea sa imi iau cati gandacei o sa vreau eu si ce culoare imi doresc si nu va mai trebui sa cer voie.” Iti dorim succes, draga fetita si asteptam sa ne spui daca la maturitate vei mai indragi atat de mult gandacii asa cum o faci acum.
“As vrea tare mult ca de ziua mea parintii mei sa imi cumpere un ponei.” Ne spune serios si trist un baietel. “Mami si tati ma duc mereu la ferma si am vazut si am mangaiat multi ponei dar nu ma lasa sa plec cu ei acasa. Mi-au promis ca daca ne mutam la casa sigur imi vor lua unul. Eu as vrea unul si acum sa il tin la mine in camera dar nu ma lasa. Este mic si dragut ca mine. Eu astept anul asta de ziua mea, poate imi iau si nu mai este nevoie sa cresc eu mare sa imi cumpar singur.” Draga baietelule, credem totusi ca va trebui intr-adevar sa te faci tu mare si sa ai propria ta casa cu curte pentru a-ti lua un ponei. Iti tinem pumnii, totusi. Poate ai noroc si parintii tai chiar iti vor face cadou un ponei.

Voi ce animale va doreati cand erati mici si promiteati cu ardoare ca vi le veti lua la maturitate? Dar copiii vostri? Ei ce anume isi doresc acum dar nu se poate si va ameninta cu o sa-mi iau eu cand cresc! Suntem tare curiosi sa aflam.