Cand o sa fiu mare, Episodul 4

Craciunul inseamna familie, prieteni apropiati, camin, dragoste asadar, sanul familiei. Astfel, cand vine vorba de unde ne petrecem Craciunul, raspunsul este cu siguranta acasa alaturi de cei dragi. Dar copiii? Oare ei unde isi doresc sa mearga de Craciun cand vor fi adulti? Vor alege tot ACASA sau vor vrea sa exploreze? Haideti sa aflam ce parere au cei mici.

Unde voi petrece Craciunul cand o sa cresc?
Carina ne marturiseste ca atunci cand va fi mare, “o sa petrec Craciunul tot cu parintii mei aici in casa. Si vom avea si un ponei pe care eu mi-l doresc atat de mult. Daca nu mi-l aduce Mos Craciun, nu cred totusi ca voi mai petrece aici Craciunul. O sa ma duc intr-un loc unde sunt numai ponei si o sa petrec cu ei Craciunul.”  Mami, tati zic sa discutati cu Mosul sa primiti o oferta buna pentru ponei daca vreti ca cea mica sa mai petreaca si la maturitate Craciunul cu voi.

Iris spune ca isi va petrece Craciunul “la zapada la bunica mea, cu tati si cu mami si cu cealalata bunica si atat. Fara bunicul.” Dar de ce fara bunicul tau? “Pentru ca nu vreau. Este o sarbatoare intre fete. Pai si tati? “Si fara tati.” Ne-am lamurit. Iris va sarbatori alaturi de mama si bunicile ei atunci cand va creste mare. Sa fie de vine, oare,bunatatile pe care bunicutele si mami stiu sa le prepare? Poate aflam intr-un episod viitor de ce baietii nu au voie la Craciunul fetitei.

Sasha ne raspunde simplu si concis ca eu “voi sarbatori Craciunul acasa cu familia sau undeva in Rovaniemi. Vreau sa-l cunosc pe Mos Craciun.”  Da, dragi copii. Mosul vine din indepartata regiune numita Laponia, mai exact din capitala acesteia, Rovaniemi.

Ivan viseaza la un Craciun “la sediul de politie si la sediul de pompieri ca sa vizitez politistii si pompierii.” Tie iti plac pompierii si politistii? “Da, pentru ca au mereu sirene si lumini si ei sunt salvatori. Prind hotii si pompierii sting incendiile si salveaza pisicile din copaci. Sunt eroi.” Si tu vrei sa te faci politist sau pompier cand vei fi mare? “Hmmm, nu m-am decis inca. Este foarte periculos. Nu stiu daca vreau sa ma fac.” Mai am timp sa ma hotarasc pana cresc. Asa este, Ivan! Mai este vreme sa te decizi si unde vei petrece Craciunul si ce meserie vei avea.

Voi unde va doriti sa petreceti Craciunul peste, sa zicem, 20 de ani? Cu siguranta tot alaturi de prichindeii vostri dragi, deveniti adulti intre timp.