Ce este educatia STEM?

 

Probabil ati auzit vorbindu-se cel putin o data despre educatia STEM. Aceasta reprezinta o abordare interdisciplinara a invatarii, bazata pe principiile stiintelor, tehnologiei, ingineriei si matematicii.

Educatia STEM ofera copiilor oportunitati unice de a lua parte la procesul de invatare prin fuzionarea materiilor care se concentreaza pe creativitate, rezolvare de probleme si gandirea critica. Scopul este acela de a pregati copiii pentru o cariera in aceste domenii si de a le oferi o baza solida de la care pot porni in construirea unei cariere ca viitori adulti.

STEM este un acronim pentru stiinta, tehniologie, engineering (inginerie), matematica.  Este un domeniu al educatiei care s-a dovedit ca inspira abilitati de gandire critica, incurajeaza curiozitatea, sporeste creativitatea, fiind, astfel un tip de invatare experimentala.

Mai detaliat am putea spune astfel:
S vine de la stiinta, mai specific studiul naturii si al comportamentului fenomenelor naturale prin intermediul observatiei si experimentelor.

T inseamna tehnologie si consta in crearea si utilizarea de instrumente si tehnici pentru rezolvarea problemelor .

E inseamna inginerie, mai exact arta sau stiinta de a aplica cunostinte din domenii precum fizica, chimie in construirea unui pod, a unei nave sau cladiri ori de ce nu a unei instalatii de orice tip ar fi aceasta.

M este matematica, adica stiinta structurii ce se ocupa cu partea logica a lucrurilor.
 

La ce varsta ar trebui sa incepem sa ii familiarizam pe copii cu invatarea STEM?

Copilaria timpurie este un moment potrivit pentru a le prezenta conceptul. Copiii sunt nascuti cu o curiozitate care trebuie cultivata si sustinuta. Parintii pot folosi aceasta curiozitate naturala in avantajul lor, introducand invatarea STEM in viata de zi cu zi.

Beneficiile sunt numeroase. In cazul copulariei timpurii, educatia STEM incurajeaza jocul cu jucarii precum zaruri, margele, cuburi. Toate acestea au nevoie sa fie manipulate cu manutele. Acest lucru ajuta la imbunatatirea coordonarii mana-ochi si identificarea obiectelor dupa forma, marime, textura si  culori. In cazul copiilor mai mari, educatia STEM incurajeaza gandirea creativa si aplicarea conceptelor in viata reala.