Competitia sanatoasa si constructiva intre copii

Respectand cateva reguli de baza, competitia poate ajuta copiii sa-si insuseasca abilitati ce le vor fi de folos pe intreg parcursul vietii. Pentru parinti, competitia este un cuvant care ii sperie si poate multi dintre acestia nu reusesc mereu sa dea un sens pozitiv termenului. Iata cum anume putem face competitia sa fie perceputa ca ceva sanatos pentru copil.

Cum putem, asadar, sa dezvoltam spiritul competitiv in copii?
Parintii sunt protectori prin natura lor si uneori tind sa depaseasca anumite limite si acest lucru nu este tocmai benefic pentru copilul lor. Spre exemplu, nu isi doresc sa il vada pe cel mic dezamagit asa ca, pornind de la cele mai banale lucruri incearca sa ii faca pe plac. Daca este vorba de un joc, parintii il declara pe copil castigator sau pe toata lumea tocmai pentru a evita o dezamagire. Cel mic nu va invata cum sa piarda si cand va deveni adult si va fi pus in fata unei situatii similare nu va sti cum sa o gestioneze corect. Ideal este sa familiarizam copilul cu competitia, cu infrangerea si cu bucuria castigului. 
 

De partea cealalta a baricadei se afla parintii care vor ca cei mici sa fie intodeauna cei mai buni, astfel ei au tendinta de a pune presiune pe copiii lor ceea ce nu face decat sa nasca tensiune si dezamagire de ambele parti daca acestia nu se ridica la nivelul asteptarilor. De aceea este bine ca parintii sa isi seteze asteptari realiste si sa ii invete pe cei mici cum sa gestioneze corect ideea de competitie.

Concret, de ce este bine sa ne bucuram de competitia sanatoasa?
In primul rand, competitia ii invata pe cei mici ca nu pot fi intotdeauna cei mai buni si acest lucru nu este deloc gresit. Succesul se defineste prin munca si perseverenta nu prin a fi primul tot timpul. Totodata, competitia la varste fragede le dezvolta copiilor spiritul critic si abilitatea de a relationa cu competitorii lor. 

Cum anume sa incurajezi competitia sanatoasa?
In primul rand prin a-i prezenta copilului competitia ca pe ceva  pozitiv, chiar si atunci cand pierde si probabil este greu sa isi stapaneasca emotiile, iar primele sentimente care il incearca sunt cele de dezamagire si poate chiar furie.
Aici rolul principal in a schimba aceasta perceptie a copilului, il are parintele. Subliniati faptul ca este mai importanta participarea si faptul ca a reusit sa duca la final cursa sau jocul decat castigul in sine. Incurajati-i spunandu-le ca este in regula sa piarda dar ca data urmatoare va fi mai bine si pot castigat daca muncesc mai mult. In felul acesta cei mici vor incepe sa incepe isi seteze singuri asteptari de la sine si nu se vor lasa doborati de esecuri. 


Idei de activitati ce presupun competitia sanatoasa
Board games sau competitiile sportive au in comun faptul ca ii invata pe copii cum sa lucreze in echipa si cum sa respecte regulile stricte ale jocurilor.
Jocurile de atentie sunt o alta idee minunata de activitate ce va dezvolta in special latura competitiei cu sinele. 
Puteti organiza cluburi de dezbatere ad-hoc pe diverse teme. Nu doar ca sunt educative si competitive dar ele ii vor ajuta pe copii sa isi rafineze discursul si sa devina buni vorbitori in public.

Indiferent de rezultatul unei competitii, importanta este experienta in sine si ce anume se intampla pe parcurs.