Copiii si tehnologia: cum sa gestionati timpul rezervat ecranelor

Traim in era digitala iar ecranele sunt parte din viata noastra, fie adulti fie copii. Inevital, cei mici petrec timp in fata ecranelor iar acest lucru poate avea un impact negativ asupra dezvoltarii lor. Cu toate acestea, solutia nu este sa le interzicem tehnologia, ci trebuie sa invatam cum sa gestionam timpul petrecut in fata ecranelor astfel incat sa fie benefic lor si nu un inamic.

Iata cateva moduri prin care tehnologia poate fi prietenul copiilor.
 

Limitati timpul petrecut in fata excranelor

Acesta este un pas important in gestionarea utilizarii tehnologiei de catre copii. Specialistii recomanda ca micutii cu varste intre 2 si 5 ani sa nu petreaca mai mult de 1h pe zi iar copiii intre 6 si 14 ani sa aiba un maxim de 2 ore pe zi. Ca regula generala, evitati sa le oferiti tableta sau telefonul inainte de culcare.
 

Stabiliti reguli clare

Este important sa creati reguli cu privire la utilizarea ecranelor si sa le comunicati copiilor. Ele ar trebui sa includa cand si cat timp este permis sa le foloseasca si tototdata pentru ce: jocuri, dans, tutoriale de pictura, DIY, desenele favorite. Incercati sa gasiti scopuri cat mai educative astfel incat timpul petrecut in fata ecranelor sa aiba un impact pozitiv asupra dezvoltarii lor.
 

Folositi ecranele impreuna cu cei mici

Asta inseamna sa nu ii lasati niciodata nesupravegheati pe internet. Restrctionati accesul si feriti-i de eventualele pericole. Utilizand telefonul sau tableta impreuna cu ei poate fi o ocazie de a va conecta si de a face ceva educativ impreuna. Puteti urmari un documentar sau puteti juca un joc interesant cu scopul de a le imbogati limbajul sau de a-i invata alte lucruri practice.
 

Stabiliti alternative

Ecranele nu trebuie sa primeze in viata niciunui copil. De aceea, este important sa gasiti alternative. Ele pot include carti de povesti, carti de colorat, jocuri in aer liber, arts and crafts. Aceste activitati ii ajuta la dezvoltarea creativitatii si abilitatilor cognitive.
 

Fiti intodeauna un exemplu pozitiv

Cei mici copiaza tot ce vad in jur de aceea, daca doriti ca ei sa nu fie atrasi de ecrane si in cele din urma sa devina dependenti de acestea, trebuie sa va gestionati propriul timp petrecut in fata lor. Daca veti fi tot timpul conectati la telefon sau in fata laptopului, copiii vor avea tendinta sa procedeze la fel. Gasiti un echilibru si incercati sa le acordati toata atentia de care au nevoie.

 

Folositi aplicatii ce limiteaza accesul la ecrane

Este foarte simplu sa instalati o aplicatie care sa gestioneze timpul pe care au voie sa il petreaca. Daca ati setat o ora, cand timpul s-a scurs, ecranul se va inchide automat. Nu este o varianta ideala deoarece copiii trebuie sa inteleaga de bunavoie de ce anume nu trebuie sa petreaca foarte mult timp in fata ecranelor, insa poate fi o solutie de compromis.
 

Explicandu-le care sunt riscurile folosirii in exces si comunicand permanent cu ei pe acest subiect inca de la varste fragede, veti avea surpriza ca cei mici sa inteleaga regulile fara prea mult protest. Voi cum procedati in cazul ecranelor? Cand si cat anume ii lasati sa le foloseasca?