Copil agresiv? Cum sa gestionezi situatia

Remarci agresivitate in comportamentul copilului tau? Are tendinta sa impinga, sa loveasca, sa traga de ceilalti copii si nu stii cum anume sa il faci sa inteleaga ca nu este bine? Acesta este un comportament des intalnit la cei mici, este o etapa care face parte din dezvoltarea lor sociala si cognitiva, insa foarte important este cum gestioneaza si controleaza parintii tendintele violente. Multi parinti gasesc dificil sa faca fata agresivitatii si furiei celor mici. Este si firesc deoarece sunt sentimente coplesitoare atat pentru copii, cat si pentru adulti. 

Comportamentul agresiv nu trebuie ignorat de catre parinti deoarece acesta se va accentua, nefiind ceva ce trece de la sine. Este nevoie de multa rabdare si timp pentru a corecta acest lucru la copilul tau. Exista totusi niste reguli privind disciplina ce merita incercate. 

In primul rand, in clipa in care copilul tau devine agresiv, incearca sa afli motivul. De ce anume simte nevoia aceasta? Ce il declanseaza? Numai identificand corect factorii vei putea sa iti ajuti copilul sa scape de aceasta agresivitate. Specialistii au pus la punct o serie de triggeri ai agresivitatii. Cei mai des intalniti ar fi dieta necorespunzatoare si somnul insuficient, stresul, deficitul de vitamina B12 si D3, lipsa de atentie din partea parintilor, expunerea la violenta sau faptul ca sunt victime la randul lor, jocurile video sau filmele cu violenta , ADHD, imitarea comportamentului parintilor. Daca acestia raspund agresiv in anumite situatii, cei mici vor copia asta si vor face la fel. Incearca, asadar, sa detectezi cauza ca mai apoi sa tratezi efectul. 

Cum sa reduci agresivitatea copilului tau?
In primul rand vorbeste foarte mult cu el. Daca incepe sa devina agresiv discuta si incearca pe cat posibil sa afli motivul real pentru care face asta. Nu ii minimiza niciodata furia si nu ii spune sa taca. Asculta-l, fii langa el si mentine o relatie buna astfel incat cel mic sa se deschida si sa iti spuna ce il supara. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face sa il ajuti este sa il inveti cum anume sa se calmeze singur si sa isi gestioneze emotiile negative. 

Consecventa despre care am discutat si in alte articole anterioare este cheia multor probleme. Stabilirea unui set de reguli clare legat de situatii bine stabilite si respectarea lor reprezinta cheia succesului in educarea copiilor si adolescentilor chiar. Fa tot posibilul sa raspunzi in aceeasi maniera la aceeasi situatie pentru a avea credibilitate in fata copilului. Fermitatea si faptul ca le spui ca nu accepti un astfel de comportament este de baza. Oferiti-i spatiu si timp singur pentru a se calma apoi puteti incerca sa gasiti o solutie impreuna.

O alta modalitate de a reduce agresivitatea unui copil este aceea de a-l lasa sa se joace si sa isi consume energia cu ajutorul activitatilor fizice. Puteti lua in considerare posibilitatea de a-i inscrie la diverse cursuri cum ar fi inot, tenis, echitatie, escalada, gimnastica, balet, in functie si de dorintele si preferintele lor bineinteles. Cei mici au nevoie sa interactioneze cu alti copii.

Invata-i cum sa gestioneze situatiile conflictuale. Explica-le cand si cum sa se retraga dintr-o situatie neplacuta si cum sa le evite pe cele negative. Roaga-i sa gandeasca inainte sa reactioneze si sa nu o faca impulsiv. Este foarte important sa educam copiii sa fie temperati si sa nu raspunda cu agresivitate la agresivitate. 
Nu in ultimul rand, ai grija la propriul tau comportament. Daca stii ca tu raspunzi agresiv in anumite situatii, atunci copilul tau nu va face altceva decat sa te copieze. Nu uita ca tu esti un model pentru el, asadar, vorbele si actiunile tale servesc drept exemplu pentru cel mic. Fii o influenta buna aspura lui.