Copilul tau este dependent de ecrane?

Da, este adevarat! Traim in era tehnologiei si implicit a ecranelor si internetului si desi pentru adulti ecranele sunt o necesitate fie ca vorbim de munca, informare sau relaxare, oare ce reprezinta ele pentru copii? Cel mai simplu raspuns care ne vine in minte este ca ele sunt o solutie convenabila impotriva plictiselii sau o “pastila” pentru calmarea tantrumurilor. 

Oricum le-am incadra si defini, ecranele si internetul devin parte integranta din viata micutilor nostri. Desi echilibrul este cheia, nu de putine ori lucrurile scapa de sub control si copiii ajung sa dezvolte o dependenta fata de ecrane. Iata cateva semnale pe care, daca le identifici ca parinte la copilul tau ar trebui sa te alarmeze. 

Prefera ecranul in detrimentul altor activitati
Observa ce se intampla atunci cand are la indemana o sumedenie de jocuri si jucarii, dar si un ecran fie el telefon, tableta, televizor. Care este comporamentul copilului tau in raport cu cele enumerate?
Va alege oricand un joc sau o activitate ori un ecran? Si daca nu te-ai convins cu asta, gandeste-te ce anume il motiveaza pe copil? Timpul petrecut in fata ecranelor sau alte lucruri precum carti, jucarii? 

Tehnologia interfereaza cu socializarea
Du experimentul si afara, in aer liber. Copilul se integreaza intr-un grup, se joaca, alearga sau prefera oricand sa petreaca timp in fata unui ecran? Dar cand vine vorba de timpul petrecut cu familia? Va prefera o activitate impreuna sau nu? 

Timpul alocat ecranelor
30 de minute? O ora? Mai mult? Care este timpul pe care copiii il petrec in fata ecranelor? Dar timpul pe care il petrec facand activitati libere? Desigur, interzicerea totala a device-urilor nu este o solutie deoarece ele devin un fruct interzis, asadar tentatia creste si totodata si riscul de a abuza de ele. 

Ce se intampla atunci cand copiii nu au acces la ecrane?
Se pornesc adevarate revolutii sau isi gasesc alte preocupari? Este foarte important sa le urmariti comportamentul si sa remarcati daca acestia se detaseaza usor de ecrane sau daca devin anxiosi si nemultumiti atunci cand le este interzis accesul.
Dupa ce reusiti sa va raspundeti singuri la aceste intrebari de baza privind ecranele si timpul alocat lor, indreptati-va atentia catre efectele pe care acestea le au asupra copiilor. Printre cele mai frecvente intalnim scaderea calitatii somnului din cauza suprastimularii cu care tehnologia vine la pachet. Pe langa acest lucru se adauga si sedentarismul si degradarea starii de sanatate cum ar fi problemele cu spatele sau cu ochii. Intarzierea in limbaj este un alt efect nociv pe care ecranele il au daca ne referim la copiii mai mici de 2 ani.

Va veti intreba, desigur, daca exista si parti bune ale utilizarii ecranelor si internetului. Bineinteles! Putem vorbi de faptul ca sunt o unealta esentiala in comunicare, invatare, cunoastere alaturi de alte lucruri. Reprezinta un bun mijloc prin care copiii cer ajutor in situatii de criza cum ar fi faptul ca pot apela un numar de urgenta atunci cand sunt in pericol. Asa cum am vorbit si la inceputul articolului, echilibrul este cheia. Ele nu trebuie excluse in totalitate din vietile copiilor insa trebuie cunoscute si intelese efectele adverse pe care ecranele si internetul le au.

Copiii vostri cat timp petrec in fata tabletei sau a telefonului?