Cum ii invatam pe cei mici sa isi organizeze timpul

 

Stim cu totii cat de important este sa ne organizam eficient timpul, pentru a putea fi productivi si pentru a fi in chilibru in toate aspectele vietii. Nu de putine ori, noi adultii, ne surprindem cum intram in criza de timp si nu reusim sa ne facem tot ceea ce ne-am propus din varii motive. Se instaleaza, apoi, frustratea si de cele mai multe ori ne simtim neputinciosi in lupta cu timpul.

V-ati gandit, oare, cum sa ii ajutati pe copii sa isi genstioneze eficient timpul pentru ca, mai tarziu, in viata lor de adulti sa nu se mai confrunte cu aceleasi probleme? Toate obiceiurile bune se sadesc din copilarie asa ca, daca nu ati facut demersuri in acest sens, iata cateva modalitati de a-i invata pe cei mici sa isi organizeze timpul.

Stabiliti obiective clare

Totul trebuie sa fie ca o joaca atunci cand ne dorim sa ii invatam ceva pe copii, mai ales atunci cand acestia au varste mici. Cum puteti sa stabiliti un program si obiective alaturi de ei? Nimic mai simplu. Luati o agenda sau o coala de hartie, creioane colorate, stickere, si la treaba! Stabiliti alaturi de ei ce anume trebuie sa faca in acea zi. Treceti totul cat mai colorat pe hartie. Nici macar nu este nevoie sa scrieti, ci faceti cate un desen reprezentativ pentru fiecare task, iar cand acesta este indeplinit, puneti o bifa sau lipiti un abtibild.

Folositi un timer

De multe ori, si noi, parintii, uitam cat este ora sau cat timp mai avem dedicat unui anumit lucru. Puneti-va in locul copiilor! Ei nu au deloc notiunea timpului si va mai trece o vreme pana se vor obisnui cu ceasul. Ii puteti ajuta folosind un cronometru sau alarma de la telefon. Daca programul lor este mancare, joaca, somn, atunci anuntati-i ca veti seta alarma care, atunci cand va suna, va anunta ca timpul alocat uneia dintre actiunile mentionate, a expirat. In felul acesta vor intelege ca, pentru a putea face tot ceea ce si-au propus intr-o zi, trebuie sa respecte timpul alocat fiecarei activitati.

Pauzele chiar sunt cheia succesului

Avem nevoie de pauze indiferent de ce facem. Asta ne ajuta sa ne mentinem focusati si motivati in activitatea pe care o avem de terminat. Incurajati-i si pe cei mici sa se relaxeze si sa isi reincarce bateriile. Veti vedea cum vor fi mult mai buni in ceea ce fac si vor indeplini sarcinile mai rapid.

Fiti voi un exemplu

Stim deja cum copiii obisnuiesc sa copieze tot ceea ce vad in jur, mai ales la parinti, asa ca, o buna organizare in programul adultilor va servi drept bun exemplu pentru micuti. Spuneti intotdeauna ca veti reusi sa duceti la bun sfarsit ceea ce aveti de facut, folositi un limbaj pozitiv, in care incurajarile ocupa un rol principal. In felul acesta, copiii se vor simti motivati sa faca si ei la fel, sa gandeasca pozitiv, sa aiba incredere in propriile forte, sa fie motivati si, in cele din urma, sa reuseasca ceea ce si-au propus.

Copiii vostri au inceput sa isi organizeze timpul singuri? Daca nu sunt inca in acest punct, ce alte tehnici folositi in a-i ajuta sa fie eficienti?