Cum imbracam copiii in sezonul rece

Una dintre intrebarile si ingrijorarile frecvente pe care proaspetii parinti o au cu privire la noul membru este “cum imbrac copilul?” Si aceasta intrebare se perpetueaza pana cand copilul incepe sa vorbeasca si isi poate comunica nevoile clar, deci pana in jurul varstei de 2 ani, 2 ani jumatate aproximativ. 

Sa ii imbraci, asadar, pe copii este de cele mai multe ori o mare bataie de cap. Pentru fiecare schimbare de vreme, anotimp, trebuie sa stii ce haine se potrivesc si acest lucru poate fi dificil. Cum putem fi siguri ca celui mic ii va fi suficient de cald, dar nu atat de cald incat sa transpire? Pare a fi o inginerie, dar sa stiti ca exista un secret pentru asta. Si anume, imbracatul in straturi.

Materialele diferite functioneaza foarte bine in straturi astfel incat aerul prins intre ele produce caldura. Mai pe inteles, primul strat sau stratul de baza, cel care are contact direct cu pielea, trebuie sa ii permita acesteia sa respire, stratul din mijloc are rolul de a mentine caldura, iar cel exterior protejeaza copilul de intemperii.

Stratul de baza
Contrar asteptarilor voastre, bumbacul nu este ideal ca prim strat in vestimentatia copiilor deoarece mentine umezeala, iar asta nu produce decat senzatie de rece. Hainele din lana, fibre sintetice si fibre combinate sunt ideale de pus pe piele. Ele indeparteaza transpiratia sau o retin si transfera caldura catre celelalte straturi. Asta asigura copilului comfort termic. 

Ce sa alegi mai exact? O alegere ideala sunt hainele din polyester simplu sau cele din polyester cu tehnologii (thermolite) ori mixuri de polyester cu alte materiale. Avantajele sunt  ca acestea sunt usoare, absorb umezeala, se spala si se usuca repede si sunt relativ ieftine. Dezavantajele ar fi ca nu sunt antibacteriene si nu tin atat de cald precum hainele din lana merinos. Lana merinos este o alegere perfecta ca prim strat, fie simpla, fie in combinatie cu alte fibre precum matasea sau viscoza. Acest material are rolul de a regla temperatura corpului. Deoarece absoarbe transpiratia, lana poate fi purtata in orice anotimp. Da, chiar si vara sub forma de tricouri, body-uri cu maneca scurta, pantaloni scurti. Pe langa avantajele deja mentionate, lana are si proprietatea de a avea factor de protectie si este de asemenea si antibacteriana. Prezinta, desigur si parti mai putin favorabile cum ar fi pretul crescut sau faptul ca nu se poate spala la masina de spalat rufe si trebuie sa folositi detergenti speciali deoarece altfel materialul se poate micsora sau deteriora rapid.  
Bambusul reprezinta o alta alegere potrivita pentru un prim strat. Inventie relativ nou aparuta pe piata, aceasta fibra poate fi folosita ca atare sau in combinatie cu bumbac, lana, lycra. Se usuca foarte usor, are proprietati antibacteriene, este prietenos cu pielea sensibila si sa nu uitam, cu mediul, bambusul fiind un material sustenabil. Disponibilitatea insa nu este asa mare si calitatea poate diferi foarte mult in functie de brand.

Stratul intermediar
Numarul straturilor intermediare se stabileste in functie de anotimp, vreme si necesitatile copilului. Daca primavara si toamna e suficient doar unul in cele mai multe cazuri, iarna este posibil sa fie nevoie de mai multe. Stratul de mijloc are grija sa contribuie cu cantitatea de caldura necesara unei stari de comfort. Alegeti o marime mai mare, pentru lejeritate. Nu vrem ca cel mic sa se simta incorsetat sau prins intre haine. Fleece-ul (polar) este o alegere ideala. Foarte usor, moale si calduros el are proprietatea de a se usca la fel de repede precum lana precum si de a mentine caldura. Mai puteti alege pentru cel mic o jacheta de softshell cu fleece pe interior daca temperaturile sunt foarte scazute. Pentru primavara si toamna puteti alege ca strat intermediar si bumbacul. Functioneaza foarte bine impreuna cu strat de baza din lana sau bambus ori polyester. 

Stratul exterior
Stratul exterior este cel care protejeaza de vant, ploaie si zapada. De aceea ai nevoie pentru cel mic de haine rezistente la vant si ploaie (windproof si waterproof), cu cusaturi sigilate. Mai pe scurt, achizitioneaza haine din materiale cu tehnologii pentru a fi sigura ca cel mic este protejat. Un alt cuvant important pe care trebuie sa il iei in considerare cand vine vorba de stratul final este respirabilitatea. Ce inseamna asta? Materialele de tipul acesta transfera umezeala in afara si nu o mentin in interior, aproape de corp. 
Cum poti verifica daca celui mic ii este comfortabil? Este suficient sa verifici cu mana temperatura din jurul gatului sau cefei si daca simti rece cel mai probabil copilului ii este frig. Invatati, cu hainele potrivite, sa va bucurati de vremea de afara in orice anotimp.