Cum luptam cu virozele la copii in sezonul rece

Sezonul rece aduce o serie de provocari pentru sanatatea copiilor nostri, mai ales cand vine vorba de viroze. Din fericire, exista moduri prin care ii putem proteja atat pe micuti cat si pe restul membrilor familiei in fata raspandirii virozelor.
 

Ce sunt virozele?

Acestea sunt infectii ale cailor respiratorii superioare si medii, care se manifesta prin raceala si in cazuri mai grave, prin gripa. Simptomele comune ale acestor infectii virale includ: febra, dureri de cap, tuse si dureri in gat, secretii nazale abundente. Există o varietate mare de virusuri care pot cauza aceste infectii si nu exista un tratament universal. Majoritatea virozelor respiratorii se vindeca in decurs de 10-14 zile dupa schema de tratament recomandata de medicul pediatru. Totusi, exista si complicatii care pot fi periculoase pentru copiii mici si necesita interventie medicala la spital asa ca, dragi parinti, urmariti mereu simptomele lor.
 

Copiii sunt expusi la viroze mai des decat adultii, deoarece imunitatea lor este inca slaba. Sistemul lor imunitar se bazeaza in mare parte pe anticorpi dobanditi de la mama in timpul sarcinii si in primele luni de viata.
 

Care sunt cauzele virozelor la copii?

In sezonul rece, virozele la copii sunt mai frecvente din cauza scaderii temperaturii. Acest lucru permite virusurilor sa supravietuiasca si chiar sa se inmulteasca. De asemenea, virozele pot fi luate prin contact direct cu alte persoane infectate daca aceastea prezinta tuse sau stranut. O alta cauza este expunerea la suprafete contaminate, cum ar fi jucariile, tacamurile, instrumentele de scris. Stim cu totii ca cei mici adora sa imparta totul asadar trebuie sa avem mare grija la tot ceea ce este in jurul lor si al nostru.
 

Ce putem face pentru a preveni virozele?

Pentru a scadea cat mai mult riscul de imbolnavire, iata ce puteti face: asigurati-va ca acasa este mereu aerist. De asemenea, incercati sa dezinfectati suprafetele si jucariile cu un spray special care elimina virusurile si bacteriile.
 

Spalatul pe maini este sfant! Invatati-i pe cei mici sa se spele pe maini de mai multe ori pe zi si ori de cate ori vin de afara. Trebuie insistat cu apa calda si sapun si gata! Suntem siguri ca le va placea si lor sa faca asta avand in vedere ca implica balaceala si de ce nu, baloane de sapun. Faceti din spalatul pe maini ceva distractiv, nicidecum o obligatie desi noi adultii stim ca este musai ca ei sa se spele pe maini temeinic.
Aveti grija la alimentatie! Oferiti-le multe fructe bogate in vitamina C, legume, mancaruri preparate in casa si cel mai important, reamintiti-le sa se hidrateze cat mai des! Lichidele sunt bune indiferent sub ce forma sunt oferite ele: apa, ceai sau compot neindulcit, supa, ciorba. Toate contribuie la o hidratare corespunzatoare.

Incercati sa evitati locurile aglomerate in perioada in care virozele sunt frecvente. Alegeti o iesire in aer liber decat o plimbare la mall sau o ora de joaca la un loc special amenajat.

Voi cum stati cu virozele? Va dau batai de cap? Ce alte remedii mai stiti? Cum luptati impotriva lor?