Cum merg jocul si dezordinea mana in mana

Cum o celebra reclama spunea, “murdaria este buna” asa va spunem si noi ca jocul care implica dezordine si murdarie nu face altceva decat sa cresca increderea in sine si sa ii ajute pe cei mici sa isi dezvolte abilitatea de rezolvare a problemelor.
Multe dintre cele mai frumoase amintiri ale noastre, ca parinti, implica dezordinea copiilor. Poate pe moment ne enervam si ne suparam, dar ce poate fi mai amuzant decat urme de faina in forma de pasi pe parchet sau urme de manute pline cu acuarele pe pereti? Nu sunt altceva decat dovezi ale fericirii si creativitatii celor mici. 

Asa ca, parintii care se simt de cele mai multe ori exasperare de dezordinea lasata in urma de cei mici, ii sfatuim sa respire adanc si sa vada magia pe care o reprezinta cu adevarat murdaria. Concentrati-va atentia catre bucuria pe care cei mici o afiseaza pe chip dupa o sesiune de joc cu multa dezordine. Asta ar trebui sa ne faca sa ne schimbam perspectiva asupra lucrurilor.
De ce este benefic acest tip de joc? In primul rand ajuta la dezvoltarea celui mic si ii ofera posibilitatea de a se exprima liber. Le da sansa sa isi foloseasca imaginatia, sa exploreze, sa isi dezvolte anumite abilitati cum ar fi cele motorii, coordonare ochi-mana. Cercetatorii sustin ca dezordinea realizata de copii in timpul jocului ii ajuta sa isi regleze emotiile. 

Iata cateva idei de astfel de jocuri ce implica murdaria buclucasa:
Modelarea cu apa si faina este atat de distractiva. Puteti realiza forme din coca sau va puteti folosi de masinutele sau jucariile pe roti din dotare pentru a o transporta. Copiii ii vor gasi si alte intrebuintari, desigur. Doar sa le lasati liber la murdarie si veti vedea cum se vor transforma in mici artisti. 

Ora de colorat la…baie. Pe multi parinti ii sperie ideea de a-i lasa pe cei mici sa foloseasca acuarelele in casa. Ele sunt echivalentul haosului, petelor si peretilor murdari. Oricat de mult a-ti incerca sa protejati zona in care cei mici deseneaza, tot veti gasi pete. Asa ca, nu mai bine mutati aceasta activitate la baie? Alegeti acuarele potrivite varstei copilului dumneavoastra si neaparat lavabile. O idee geniala este sa il lasati pe cel mic sa deseneze pe faianta din jurul cazii sau in dus. Impuscati doi iepuri dintr-o data: ii puteti lasa fara hainute pe copii, deci adio pete de scos si puteti face curat foarte repede apeland la dus. Un jet de apa si totul este ca nou. Ingenios, nu?

Orezul si fasolea. Usor de strans si extrem de indragite de cei mici. Trebuie sa tineti cont de varsta copilului, desigur si sa nu ii oferiti niciuna dintre cele doua deoarece inghitite sau introduse in caile respiratorii pot fi fatale. Daca cel mic este la stadiul in care nu mai baga obiecte in gura si va intelege atunci cand ii spuneti ca nu are voie un anume lucru, atunci puteti sa ii oferiti fasole si orez pentru a se juca. Dar cum? Pe langa acestea puneti-i la dispozitie diverse borcane si ustensile cu care sa transfere boabele dintr-un recipient in altul. Chiar daca fac dezordine, aceasta va putea fi stransa imediat. In plus, prin aceasta activitate il ajutati pe cel mic sa isi perfectioneze concentrarea si precizia. 

Ca parinti, oricat de irealizabil ar suna, ar trebui sa invatam sa ne relaxam si sa privim totul cu mai multa detasare. In fond, este doar o etapa care va trece din pacate si de care, la un moment dat, ne va fi dor. Da, da, de tot haosul care acum ce ni se pare o corvoada, ne va fi dor mai tarziu. Invatati sa vedeti partea frumoasa a lucrurilor si sa transformati fiecare zi alaturi de cel mic in ceva distractiv.