Cum ne motivam copilul pentru scoala?

Dragi parinti, nu va ingrijorati! Lipsa entuziasmului de a merge la scoala este ceva comun printre copii.  
Trezitul dimineata, programul pe care trebuie sa il respecte pe timpul zilei, temele, toate acestea pot contribui la lipsa dorintei de a merge la scoala. Ce este, totusi, de facut in aceste situatii?
Cum ii puteti ajuta pe cei mici sa le cresca motivatia si poate chiar sa inceapa sa iubeasca cu adevarat mersul la scoala?

In primul rand, aratati-le intelegere si interes.
Implicati-va in tot ceea ce tine de scoala, dar intr-un mod in care sa nu se simta presati. Intrebati-i despre ce ore de curs au, despre cum sunt profesorii, povestiti-le din experienta voastra. Fiti curiosi cu privire la ceea ce invata nou in timpul orelor de curs si intrebati-i ce anume le-a placut si ce anume nu.

Incurajati-i si folositi tot timpul cuvinte pozitive.
Copiii nu au nevoie intotdeauna de mari recompense ci de cuvinte frumoase, atentie si timp. Puteti sa le faceti si mici bucurii cum ar fi 10 minute in plus pe tableta sau desertul preferat, insa cel mai mult vor aprecia atunci cand se simt vazuti si auziti si atunci cand le sunt recunoscute eforturile, nu rezultatele.
Nu ii descurajati daca iau note mici, ci din contra, asigurati-i ca nu asteptati ca ei sa fie perfecti si ca este normal ca uneori sa ia si note sub asteptari.

Scoala poate parea intimidanta si din cauza materiilor la care cei mici nu exceleaza.
Pentru ei, faptul ca nu sunt atat de buni la matematica, spre exemplu, poate fi demotivant. Sprijiniti-i cu lucrurile pe care nu le inteleg atat de bine. Explicati-le cu calm pana inteleg sau vorbiti cu profesorii. Nu toti copiii prind informatia la fel de repede, de aceea, este important ca la clasa sa li se ofere explicatii pe intelesul tuturor. Sfatuiti-va cu profesorii si fiti o echipa pentru copii.

Cel mai important lucru in incercarea de a-i motiva pe copii in ceea ce priveste scoala, este sa ii faceti sa inteleaga imaginea de ansamblu. Si anume, aceea ca scoala ne ajuta si ne pregateste pentru viata, ne educa si ne formeaza ca viitori adulti si indiferent ce obstacole vor intalni pe parcurs, ii veti sustine si ii veti sprijini in orice decizie pe care o au de luat si cu orice problema pe care o au de rezolvat.
Uneori, ideea insasi de scoala apasa greu pe umerii copiilor. Daca reusiti sa reduceti stresul care pluteste in jurul acestui subiect, veti reusi si sa ii si motivati.

Comunicarea reprezinta un punct cheie atunci cand vine vorba de o relatie sanatoasa parinte – copil, dar si atunci cand vine vorba de o relatie sanatoasa copil – scoala. Fiti sinceri unii cu altii, incurajati-i pe cei mici sa isi exprime opiniile reale despre scoala.
Creati un spatiu prietenos in care va puteti spune orice si in care puteti sa le validati sentimentele, sa le intelegeti fricile si ingrijorarile.

Copiii vostri ce relatie au cu scoala? Ii simtiti descurajati sau le place la scoala? Ce tactici de motivare folositi? Asteptam sa ne impartasiti opiniile voastre.