Cum prevenim si tratam constipatia la bebelusi?

Venirea pe lume a unui pui de om e cu adevarat o schimbare imensa pentru proaspetii parinti. Odata cu marele eveniment apar o multime de griji si preocupari legate de bunastarea bebelusului : sa pape bine, sa doarma linistit, sa ude si sa murdareasca scutece.

Presati de sfaturile celor din jur sau de graficele medicilor in care bebelusii trebuie sa se incadreze cu dezvoltarea, cresterea in greutate si alimentatia, parintii ajung sa fie stresati si astfel sa nu se poata bucura cu adevarat de frumusetea acestei perioade cu noul membru al familiei.
Asadar, astazi ne-am propus sa abordam un subiect aducator de stres in randul parintilor: constipatia la bebelusi. Caci numai cine nu e parinte nu stie cata bucurie poate aduce simplul fapt ca bebe a facut caca. Deci, haideti sa lamurim ce este constipatia, cauzele ei si cum o tratam astfel incat sa avem bebelusi voiosi si parinti linistiti.

Cand vorbim de constipatie si cum se manifesta la bebelusi?
Trebuie sa stabilim inca de la inceput ca frecventa scaunelor la bebelusi este diferita in functie de tipul de alimentatie si nu trebuie asociata neaparat cu constipatia.
Inca din primele zile de viata, copilasii hraniti la san pot avea scaun dupa fiecare masa insa la fel de normal este si daca au scaun la distanta de cateva zile. Laptele matern are o constistenta ideala pentru puiul de om si este digerat mult mai usor decat laptele formula. Daca se absorb aproape in totalitate nutrientii din laptele mamei, atunci scaunul bebelusului poate aparea si la o distanta de pana la 7 zile fara sa fie vorba despre constipatie. 
Bebelusii hraniti cu lapte formula, in schimb, e bine sa aiba scaun in fiecare zi. Acestia sunt in general mult mai predispusi in a avea probleme cu digestia.
Vorbim despre constipatie in momentul in care observam ca bebe are un disconfort, burtica este tare si plange de durere cand vrea sa faca caca. Iar cel mai important aspect este constistenta tare si uscata a scaunului. Daca observam unul sau chiar toate simptomele enumerate mai sus, inainte de a incepe sa gasim solutii in a trata bebelusul, cel mai indicat este sa luam legatura cu medicul pediatru pentru a stabili impreuna o solutie in a trata problema. 

Care sunt cauzele constipatiei la bebelusi si cum le putem evita?
Cauzele constipatiei tin in mod clar de alimentatie si de hidratare. 
Daca vorbim de bebelusi pana in 6 luni de viata, cea mai buna metoda de a evita constipatia este alimentarea la san. Daca acest lucru nu este posibil, nu este un capat de tara, caci putem gasi usor o solutie potrivita pentru bebelusul nostru. Trebuie doar sa fim atenti la alegerea laptelui formula si sa urmam intocmai instructiunile de preparare ( sa nu il facem nici mai concentrat crezand ca astfel portia e mai hranitoare, dar nici mai diluat pentru a evita constipatia ). Daca bebe nu se simte bine cu un anumit tip de formula, nu ne ramane decat sa incercam alte tipuri de lapte pana gasim cea mai buna varianta. 
Dupa varsta de 6 luni apare de obicei mult mai des constipatia la copilasi odata cu diversificarea. Cel mai important este ca pe langa alimentele solide pe care le oferim copilasului, sa incepem sa ii oferim si suficienta apa pentru hidratare. Lipsa hidratarii corespunzatoare alaturi de alimente cu predispozitie la constipare pot duce la o suferinta a tranzitului copilasului pe care cu greu o putem remedia. 

Solutii in tratarea constipatiei la bebelusi:
Daca semnalam ca puiul are probleme cu digestia si este predispus la constipatie, trebuie sa avem grija la alimentele pe care i le oferim. 
Evitam astfel orezul, morcovul fiert sau la aburi, marul copt, bananele ce nu sunt coapte suficient. Acestea sunt cunoscute ca fiind remedii in a intari scaunul bebelusilor. De asemenea laptele de origine animala si branzica duc la constipatie. Proteina din lapte poate dezvolta o alergie copilasului ce poate avea ca efect constipatia.
Ii oferim copilului, in schimb, alimente ce ii ajuta tranzitul si sunt cunoscute pentru efectul lor laxativ. Aici amintim : fructe si piureuri de fructe proaspete (mar, prune, caise, pere, curmale, citrice ), legume bogate in fibre (broccoli, mazare, linte, spanac), cereale integrale cum ar fi ovazul. In cazul in care constipatia persista, sucul de mere sau prune va ajuta mult mai rapid la reglarea tranzitului. 
Asa cum am mai amintit, hidratarea este foarte importanta in digestie. De aceea este necesar sa tinem cont mai ales in sezonul cald sa marim aportul de lichide si apa.
Chiar de vorbim despre copilasi diversificati, pana la varsta de un anisor laptele trebuie sa ramana alimentul de baza, iar intre mese sa oferim o cantitate suficienta de apa ori de cate ori ne cere copilasul sau consideram necesar.
O alta metoda de a ne ajuta puiul sa scape de constipatie este miscarea si masajul. Este binecunoscut faptul ca miscarea picioruselor imitand mersul pe bicicleta si masajul pe burtica in sensul acelor de ceasornic ajuta la eliminarea scaunului mai usor. De asemenea o baita cu apa calduta il va relaxa cu siguranta si il va ajuta la tranzit.

Constipatia, desi provoaca disconfort bebelusilor si este o sursa de ingrijorare pentru parinti, trebuie sa stiti ca este frecvent intalnita si de cele mai multe ori nu prezinta complicatii grave. Asadar, trebuie sa fiti atenti la semnele pe care puii vostri vi le dau cand nu se simt bine si, cel mai important, sa luati legatura cu medicul pediatru atunci cand constipatia persista sau ori de cate ori va simtiti ingrijorati.
Pediatrul este partenerul de nadejde al fiecarui parinte in ingrijirea bebelusului si doar la indicatiile acestuia puteti administra orice fel de medicatie.
Avand un parinte informat si linistit, cu siguranta orice bebelus va trece cu bine si de constipatie.