Cum sa ajutam copiii sa (a)doarma singuri

Somnul este un aspect esential al dezvoltarii copiilor, contribuind la cresterea lor sanatoasa, la consolidarea memoriei si la refacerea resurselor de energie. Cu toate acestea, pentru multi parinti, momentul culcarii poate deveni o provocare deoarece, de cele mai multe ori, copiii refuza sa se culce, sau adorm foarte greu ori se trezesc adesea pe parcursul noptii. Invatarea celor mici sa adoarma si sa doarma singuri este un proces delicat, dar cu rabdare, consecventa si blandete se poate realiza.

Iata cateva strategii eficiente pentru a-i ajuta pe cei mici sa devina independenti in privinta somnului, creand astfel un obicei sanatos cu efecte beneficie pe termen lung.

Stabiliti o rutina placuta

O rutina relaxanta inainte de culcare le transmite copiilor semnalul ca este momentul sa se pregateasca de somn. Stabiliti o ora de culcare si creati un ritual care sa dureze maxim 30 de minute, ritual ce poate include cititul unei carti dupa baita, ascultatul muzicii preferate sau povestirea unor lucruri amuzante inainte de somn. Repetarea acestei rutine in fiecare seara va ajuta copiii sa se relaxeze si sa nu mai priveasca somnul ca pe un dusman.

Creati un mediu adecvat pentru somn

Asigurati-va ca dormitorul copiilor este un mediu confortabil si propice pentru somn. Pastrati camera intunecata si linistita, ajustati temperatura pentru a fi cat mai placuta si aveti grija sa aiba cele mai pufoase perne si paturi la indemana sau plusul preferat. Acesta ii va face sa se simta in siguranta.

Evitati factorii care i-ar putea suprastimula

...cum ar fi activitatile ce implica mult efort fizic crescut, dulciurile, ecranele, jocurile video sau orice i-ar putea suprastimula. Cu o ora inainte de somn aveti grija sa nu ii mai expuneti la factorii de risc mentionati. In schimb, incurajati activitatile linistite si relaxante pentru a pregati mintea si corpul pentru somn.

Incurajati-i pe cei mici sa doarma singuri

Este important sa ii incurajati pe copii sa doarma singuri. Asezati-i in pat si lasati-i sa se culce fara a-i legana in brate pana ce ei adorm. Puteti sta langa ei insa lasati-i sa isi gaseasca singuri mecanismele prin care vor adormi. De asemenena, anuntati-i ca mami si tati dorm intr-o camera separata iar ei dorm in camera lor. Daca se trezesc in toiul noptii, asigurati-i ca totul este in regula, ca sunt in siguranta si ca se pot intoarce la ei in pat. Aceasta practica ii ajuta sa isi dezvolte abilitatile de auto-linistire si de reglare a propriilor emotii insa trebuie sa le fiti aproape, mereu. Este necesar sa ii imbratisati, sa le fiti alaturi, sa le explicati si sa ii incurajati cu blandete sa adoarma singuri. Copiii au nevoie sa va simta langa ei in tot acest proces iar in momentul in care vor reusi sa adoarma singuri, veti vedea cum vor fi mai increzatori in fortele proprii.

Fiti rabdatori si consecventi

Procesul de invatare este unul ce va poate dura mult timp si implica cu sine si multe nopti mai dificile, cu drumuri intre camere. Fiti rabdatori si consecventi in aplicarea rutinei si regulilor de somn. Cu timpul, cei mici vor intelege ca aceasta este normalitatea si veti vedea cum se vor adapta.

Siguranta si afectiune pe timpul zilei

Pe langa respectarea unei rutine de somn, asigurati-va ca oferiti celor mici o doza generoasa de afectiune si conectare in timpul zilei. Copiii care se simt iubiti si sprijiniti se simt mai in siguranta in a explora somnul independent.

Copiii vostri cum dorm? Singuri sau cu voi? Care sunt obiceiurile voastre cu privire la somn?