Cum sa faceti plastilina homemade si ce activitati sa faceti cu ea

Jocul cu plastilina este distractiv pentru cei mici dar si pentru parinti. Si daca nu ati incercat inca, puteti face si plastilina acasa, din ingrediente naturale. Nimic mai simplu! Aveti nevoie doar de manute dibace si multa curiozitate. Si partea si mai interesanta este ca puteti face si plastilina colorata.

Am pregatit o serie de retete special pentru voi.
Prima este aceasta: aveti nevoie de o cana de faina, jumatate de cana de apa si jumatate de cana de sare, 2 linguri de ulei. Amestecati totul pana la omogenizare apoi framantati cu mana pana obtineti un aluat consistent. Daca vi se pare prea lipicios, mai puteti adauga faina. Dupa ce ati obtinut “coca”, impartiti-o in doua si adaugati turmeric pentru a obtine plastilina galbena si boia dulce pentru plastilina rosie. Daca vreti si alte culori, puteti folosi cu incredere colorant alimentar.

O alta reteta simpla de plastilina homemade este cea cu glicerina si culori acrilice. Aveti nevoie de 450 ml de faina, 300 ml de sare, 200 ml de apa calduta, 2 linguri de ulei, doua linguri de glicerina si cateva picaturi de lamaie. Omogenizati totul pana obtineti un aluat pe care mai apoi il impartiti in mai multe bilute pe care le colorati cu culori acrilice, in nuantele dorite.

Mai avem inca o reteta de plastilina usor de facut pe baza de bicarbonat de sodiu si amidon de porumb. Asadar, aveti nevoie de 400 gr de bicarbonat de sodiu, 100 gr de amidon de porumb, 250 ml de apa si o lingura de ulei. Puneti toate ingredientele intr-o oala la foc mic si amesticati continuu pana ce compozitia se leaga. Dati focul la mediu si pret de un minut amestecati. Transferati aluatul intr-un bol pe care il acoperiti cu un prosop si il lasati sa se raceasca. Se va intari la aer deci nu trebuie sa asteptati prea mult.

Acum ca aveti ingredientul principal, si anume plastilina, haideti sa vedem ce puteti sa faceti cu ea?
Puteti sa va construiti propria patiserie sau brutarie. Cu ajutorul instrumentelor de copt cum ar fi forme de taiat, forme de briose, sucitor, cutit, puteti sa ii invatati pe cei mici cum sa faca tarte, briose, biscuiti, prajituri sau chiar torturi, din plastilina, desigur!

Ferma de animale este o alta activitate care promite sa ii tina ocupati atat de copii cat si pe adulti. Modelati animale incercand sa le aduceti la o forma cat mai apropiata de realitate apoi constuiti pentru fiecare un loc in care sa stea. Pentru cai un grajd, pentru gaini un tarc sau un cuib, pentru porci un cotet iar pentru cai o herghelie.

Atelierul de bijuterii...din plastilina va fi o activitate pe placulor celor mici, fetite si baieti deopotriva. Cu totii adora sa migaleasca asa ca dati startul confectionarii de cercei, bratari, inele, coliere, pandantive pentru mamici sau pentru papusi. Suntem siguri ca cei mici vor fi tare mandri de un asemenea cadou pe care il pot oferi celor dragi.

Puteti face un mic colt al experimentelor chimice, din plastilina. Construiti cativa vulcani de diverse marimi in care puteti adauga bicabonat de sodiu si otet pentru a le explica si totodata arata copiilor ce se intampla atunci cand cele doua ingrediente se “intalnesc”.  Suntem siguri ca vor fi curiosi sa vada si vor avea multe intrebari.

Voi ati preparat plastilina acasa, pana acum? Daca da, asteptam sa ne impartasiti retelele.
Ce alte activitati cu plastilina obisnuiti sa desfasurati cu cei mici? Spor la jucat!