Curatenia de primavara: tips & tricks pentru organizarea jucariilor

Primavara este momentul perfect pentru a face curatenie si pentru a organiza lucrurile din casa. Astazi ne vom ocupa, insa, de jucariile celor mici. Suntem siguri ca aveti foarte multe si organizarea lor poate fi un lucru dificil. Haideti sa vedem cum puteti sa iesiti invingatori din lupta cu mormanele de jucarii.

Sortarea

Este primul pas in drumul acesta lung numit ordine sau curatenie de primavara. Triati-le cu atentie impartindu-le in categorii: masinute, papusi, figurine, jucarii de plus, jucarii de construit. De asemenea, al doilea pas pentru o sortare eficienta este sa le impartiti pe categorii de varsta. Asadar, organizati cateva mormane si apoi mai luati-le o data la triat. Spre exemplu, daca aveti cuburi de construit pentru 0-2 ani, 2-4 ani, 6+ ani, decideti ce pleaca si ce ramane. Procedati la fel si in cazul figurinelor si jocurilor. In felul acesta veti avea o imagine de ansamblul si impreuna cu cei mici veti ajunge la un numitor comun cu privire la ce jucarii urmeaza sa fie donate la alti copii.

Cutiile de depozitare

...sunt cuvantul cheie pentru ordine. Modul in care alegeti sa le depozitati este extrem de important. Fie ca vorbim de cosuri, cutii, organizatoare, cu cat jucariile sunt mai bine sortate pe categorii, cu atat vor fi mai usor accesibile pentru cei mici si totodata va fi mult mai simplu sa le aseze la locul lor. Asadar, alegeti spatii foarte bine compartimentate pentru a evita dezordinea si amestecarea pieselor de la jocuri intre ele. Puteti sa le etichetati pentru o si mai mare eficienta.

Sacii de vidat

Ajuta foarte mult daca vorbim de jucariile de plus. Aveti foarte multe iar cei mici nu doresc sa renunte, inca, la ele? Puteti gasi o solutie de compromis: impartiti-le in doua categorii. Prima sunt cele cu care se joaca in mod frecvent, iar a doua categorie sunt cele cu care se joaca rar si la care nu sunt inca pregatiti sa renunte. Pe cele din urma puteti sa le introduceti in saci de vidat si astfel vor ocupa foarte putin spatiu.

Implicati copiii in organizarea jucariilor

Acest lucru este o modalitate foarte buna de a-i invata sa fie responsabili. Ei vor intelege importanta pastrarii lucrurilor curate si organizate si totodata vor invata ca este foarte important sa imparta.  Desi la inceput poate parea greu ca cei mici sa renunte la lucrurile lor, cu explicatii adecvate si implicare in tot procesul vor intelege cat de mult se vor bucura alti copii de ele.

Aruncati, nu pastrati!

Orice joc sau jucarie in stare avansata de deteriorare sau foarte veche, care nu mai poate fi folosita, trebuie aruncata. Reciclati ce se poate iar ce nu, impartiti pe categorii si aruncati in cosurile corespunzatoare materialelor din care sunt facute.

Stim ca este un proces care poate dura cateva zile bune, insa satisfactia pe care o veti avea la finalul curateniei de primavara va fi de nedescris. Cei mici se vor bucura de faptul ca isi pot gasi mult mai usor jucariile preferate iar parintii vor rasufla usurati ca au mai scapat de un lot de jucarii care le aglomera spatiul. Si tineti cont mereu ca sunt multi alti copii dornici sa se bucure de jucariile care va prisosesc. Voi cand ati facut ultima oara o organizare temeinca a jucariilor? Ce ati facut cu cele care nu v-au mai folosit?