De cat somn are nevoie un bebelus?

Nani, nani puiul mamii insa uneori nu toti bebelusii cedeaza usor la versurile cantecului. Realitatea este ca majoritatea bebelusilor nu sunt deloc prieteni cu somnul. Oare cam cat ar trebui sa doarma un micut, in medie, in functie de varsta pe care o are? Voi stiti?

In primul rand, ca regula generala, cu cat o persoana este mai tanara, cu atat ea are nevoie de mai mult somn.
Nou-nascutii necesita undeva la 14-17 ore, copiii intre 12 si 15 ore, adultii intre 7 si 9 ore, iar batranii intre 7 si 8 ore.
Dar oare, v-ati intrebat vreodata de ce dorm atat de mult bebelusii? Stim deja ca isi petrec mai bine de jumatate din timp dormind insa oare de ce?
Ei bine, raspunsul este foarte simplu: somnul ajuta la dezvoltarea creierului. Alimentatia si somnul sunt cei doi factori principali care ii ajuta sa se dezvolte fizic si psihic. 

Haideti sa analizam subiectul mai indeaproape. Somnnul, pe langa alimentatie, reprezinta un subiect major atat pentru parinti cat si pentru cei mici. Proaspetele mamici sunt, in general, foarte preocupate de somnul bebelusilor lor si incep inca de timpuriu antrenamentul pentru somn. 

Pana la 3 luni, micutii au nevoie sa doarma intre 14 si 17 ore. Specialistii recomanda sa ii ajutati in a obtine asta prin a-i invata sa faca distinctia intre zi si noapte. Este foarte important sa insuseasca aceste notiuni inca de la varste fragede deoarece, mai tarziu, acest lucru ii va ajuta pe parinti sa le poata stabili un program ordonat de somn. 

Dupa 4 luni, lucrurile incep sa fie mai simple, iar bebe va lega chiar 4-5 ore de somn, iar spre un an va ajunge deja sa doarma neintrerupt cate 6,7 ore. Si nu, nu sunt basme cum poate ati crede. O sa va oferim si cateva tips and tricks care va vor usura viata atunci cand vine vorba de somnul micutului.

Cum ii puteti ajuta pe bebelusi sa adoarma? Revenim la ce ziceam anterior, si anume distinctia zi-noapte. Este foarte simplu! Ziua, pe cat posibil, obinsuiti-l sa doarma pe lumina, fara sa trageti draperiile, cu zgomot pe fundal. Lucrurile stau exact pe dos cand vine vorba de somnul de noapte. Aveti grija sa vorbiti in soapta, atunci cand il hraniti sau ii schimbati scutecul evitati contactul vizual, nu va jucati cu cel mic si folositi o lumina de veghe. Cu pasi mici, el va incepe sa inteleaga ca este noapte si noaptea este pentru somn.

Rutina este un alt factor important in ecuatia somnului. Incercati, pe cat posibil, sa ii stabiliti in linii mari un program: ore de somn, hrana si baita. Este bine ca activitatile din timpul zilei sa fie predictible pentru cel mic.
In ceea ce priveste unde ar fi mai potrivit sa doarma bebelusii, ramane la latitudinea fiecarui parinte. Pentru unii, co-sleeping-ul functioneaza perfect in timp ce pentru altii, dormitul in alta camera se potriveste mai bine nevoilor lor. Oricum ar fi, important este ca varianta pe care o alegeti sa functioneze pentru voi.

Toate inceputurile sunt grele si suntem alaturi de voi. Chiar daca somnul bebelusului nu este cel mai lin, cu siguranta lucurile se vor imbunatati o data cu trecerea timpului. Cu rabdare si rutina, veti vedea cum noptile vor fi din ce in ce mai linistite.