De ce este important jocul in dezvoltarea copilului tau?

Copilaria este cea mai frumoasa si de departe cea mai importanta perioada din viata oricarui om. Vitalitate, joc, descoperiri sunt doar cateva dintre cuvintele care marcheaza primii ani ai vietii.

Desi suna cunoscut oricarui parinte, nu putem sa nu mentionam diferentele dintre perioada copilariei noastre si copilaria propriilor copii. Da, stim, vremea a trecut, timpurile s-au schimbat, nimic gresit este firesc sa fie asa. Inseamna ca evoluam ca societate si ca persoane insa aceasta evolutie marcheaza uneori in mod negativ generatia copiilor de acum. Asadar, o diferenta esentiala este aceea ca in trecut, cei mici erau mult mai liberi sa exploreze, iar curiozitatea lor naturala era cultivate de parinti. Vremurile actuale le ofera o viata traita dupa program. Stim cu totii cat de dificil este sa fii parinte in ziua de azi. Totul se desfasoara contratimp, implicit si joaca.

Joaca este fundatia pe care se construiesc toate achizitiile si cunostintele, este baza pe care viitorul adult este cladit. De aceea, este foarte important sa oferim o atentie sporita acestei minunate activitati. Ar trebui pe cat posibil sa imbratisam copilaria si noi, din postura de adulti, alaturi de copiii nostri.

De ce este atat de important jocul? In primul rand inhiba cortizolul care se produce la nivelul creierului din cauza stresului. Prin joc reusim sa inlanturam starea de anxitetate a celui mic pentru ca da, si cei mici pot fi stresati chiar daca noi adultii nu vedem uneori asta. Jocul ajuta copiii sa se relaxeze si sa aiba o stare de bine iar asta atrage o serie de beneficii cum ar fi imbunatatirea memoriei si functiei cognitive.

Jocul ajuta copiii sa observe si sa inteleaga reactiile si sentimentele celorlalti. Prin intreactiune ei reusesc sa descopere pas cu pas cum functioneaza toata aceasta masinarie care ne provoaca emotii si totodata, reusesc sa isi regleze propriile simtiri si stari. Cum anume? Prin joc, copiii isi creaza scenarii si lumi imaginare care ii ajuta sa se exprime si sa se faca intelesi dar totodata invata cum sa faca fata reactiilor care iau nastere in urma fricii, frustrarii, nervozitatii, agresivitatii. Jocul este si o buna ocazie de a exersa empatia si intelegerea.

Am tot vorbit despre legatura dintre creativitate si joc. Este o conexiune cat se poate de reala intre cele doua. Creativitatea se regaseste in absolut toate domeniile si pe toate planurile si este ceva ce poate fi dobandit. Este nevoie de creativitate si atunci cand construim ceva, ori compunem o poezie, dar si cand vrem sa rezolvam o problema de logica sau matematica. Creativitatea, perspicacitatea si intuitia pot fi toate intarite timpuriu, prin joc. Imaginatia activa inca de la varste foarte fragede va fi de foarte mare ajutor pe tot parcursul vietii. Asa ia nastere viitoarea generatie de inovatori.

Un alt beneficiu important al jocului este acela ca intareste conditia fizica a copilului. Il ajuta in dezvoltarea armonioasa a corpului si totodata jocul in aer liber ajuta la un somn mai bun si la cresterea apetitului culinar. Asadar, dupa o portie binemeritata de joaca veti avea parte de un copil mancacios care va dormi neintors la noapte. Daca ne raportam tot la aspectul fizic, jocul ajuta copilul sa isi imbunatateasca coordonarea, balansul si miscarile corpului. Abilitatile motorii fine si grosiere sunt de asemenea perfectionate.

Social, jocul ajuta copilul sa inteleaga lucrul in echipa, sa colaboreze, sa fac mici compromisuri, sa rezolve conflicte, sa imparta si sa ii inteleaga mai bine pe ceilalti. Toate aceste beneficia ii vor folosi mai tarziu in viata de adult. Il ajuta practic sa invete pasii intergrarii in colectiv si sa inteleaga regulile societatii si rolul pe care ei il au. Prin joc cei mici invata cum sa se comporte frumos si sa fie in armonie cu grupul din care fac parte.

Cum ar trebui parintii sa perceapa joaca? In primul rand ar trebui sa vada jocul ca pe ceva esential in viata propriului copil. Important este ca acest lucru sa fie pus pe lista de prioritati a parintelui, in primul rand. Daca parintii nu isi gasesc timp sa se joace cu cel mic sau sa il supravegheze in timp ce se joaca cu alti copii, atunci o reevaluare a prioritatilor este cu siguranta necesara. Multi parinti au tendinta de a se axa pe a-i invata pe copiii lor valorile cele mai importante, insa acest set de valori poate fi foarte bine transmis si prin joc.

Intr-o lume ideala, parintii nu ar trebui sa se simta prea ocupati sau obositi sa se joace cu cei mici. Desigur, nimeni nu este perfect dar cel putin putem incerca sa…luam totul in joaca alaturi de copiii nostri.