Diversificare clasica sau BLW?

A venit varsta mult asteptata de mamici si anume 6 luni. Ce se intampla acum ? Un pas mare am putea spune, si anume, trecerea la o noua etapa, accea a mancarii solide. Gata cu lapticul, e vremea pentru treburi serioase. 

Sa fie oare asa simpla tranzitia ? Ar parea ca da, la prima vedere, insa in realitate lucrurile sunt mai complicate de atat si dau mari batai de cap proaspetelor mame. Inainte de toate, orice metoda de diversificare s-ar alege : clasic pe baza de piureuri sau BLW, nu exista gresit sau corect. Ambele sunt optiuni recomandate, in functie de preferintele bebelusului si alegerile mamei. Dar haideti sa detaliem un pic.

Ce inseamna BLW mai exact ?
BLW vine din engleza si se traduce prin baby-led weaning si ce inseamna mai exact este ca, aceasta metoda de diversificare, se bazeaza pe oferirea alimentelor moi, taiate corespunzator, astfel incat cel mic sa poata sa apuce alimentele cu manutele lui si sa se hraneasca singur. Practic, promoveaza independenta si este un exericitiu bun pentru coordonarea ochi - mana. 
Experienta autodiversificarii, pentru ca se mai numeste si astfel, este diferita de la familie la familie si bineinteles, de la bebe la bebe. Timpul in care cel mic reuseste sa se autohraneasca este mai mare dar tototdata, prin faptul ca isi ia alimentele cu propriile manute, reuseste sa descopere mai repede o gama variata de texturi si gusturi. Contactul direct cu alimentele in starea lor naturala, nepasate, ii face pe bebelusi dornici de a experimenta si le stimuleaza curiozitatea. Atentie ! Alimentele precum legumele si fructele, trebuie sa fie oferite corespunzator, si anume, gatite la abur astfel incat ele sa fie moi si taiate fasii de grosimea unui deget. Nu oferiti alimente solide tari celor mici deoarece riscul de inec la varste atat de mici este extrem de mare. Desigur, modul de oferire trebuie adaptata in functie de categoria lor. Cerealele le oferim sub forma de terci, omleta o putem lasa ca atare, carnea trebuie taiata in bucatele mici si subtiri. Insa ideea de baza este ca cel mic sa si le poata apuca singuri in manute si sa manance. 

Diversificarea clasica sau diversificarea pe baza de piureuri
Putem spune ca se afla in topul preferintelor mamelor si asta datorita catorva avantaje pe care diversificarea clasica le are. Controlul asupra cantitatii de mancare pe care bebelusul o consuma este unul dintre motivele pentru care parintii aleg aceasta metoda. De asemenea, riscul de inec scade atunci cand oferim piureuri. 
Am putea puncta si faptul ca mesele sunt in general cu mai putina “dezordine” atunci cand oferim piureuri fata de metoda BLW deoarece totul se petrece pe traiectoria castron – lingurita – gurita. Nu prea se iroseste mancarea si nici nu se arunca deoarece bebe nu are acces atat de mult ca in varianta autodiversificarii. Diversificarea clasica are si avantajul de a scurta timpul unei mese. Atunci cand cel mic este hranit direct cu lingurita, desigur ca intreg procesul este unul mai scurt.

Ce am putea spune in concluzie? Orice metoda ati alege, fie autodiversificare fie diversificare clasica trebuie sa aiba la baza alimente sanatoase. Conteaza mai putin modul in care decideti sa le oferiti. De asemeneneam un mod bun de a stabili pe ce drum alegeti sa mergeti, este sa il lasati pe cel mic sa isi exprime preferintele. Puteti sa ii oferiti la inceputul diversificarii atat alimente intregi, finger food cat si piureuri. Vedeti ce le place si cine stie ? Poate le prefera pe ambele !
In cazul vostru cum s-au petrecut lucrurile ?