Educatia financiara pe intelesul celor mici

Educatia financiara este un subiect important atat pentru adulti cat si pentru copii. Desi economisirea si cheltuirea banilor par a fi doua concepte simple, ele pot fi extrem de dificil de inteles si de aplicat in viata reala. Si asta din cauza faptului ca educatia financiara nu reprezinta un subiect des abordat nici la gradinita sau scoala si nici acasa.

Haideti sa vedem cum anume am putea pune la cale cele mai bune strategii de a le preda celor mici primele notiuni despre bani, finante, buget, cheltuieli, economii, investitii.

Ce este, de fapt, educatia financiara?

Am putea s-o definim drept o componenta de baza pentru educatia sanatoasa a viitorilor adulti. Este ideal ca cei mici sa invete cum sa gestioneze banii inca de la varste fragede.

Cum ii putem invata pe copii despre educatia financiara?

De multe ori, parintii au tendinta de a ignora acest aspect important al educatiei copiilor deoarece nu stiu exact care anume este varsta ideala pentru a-i familiariza cu acest subiect. Raspunsul la aceasta intrebare este ca inca din primii ani de viata, educatia financiara se poate "preda" pe intelesul lor.

Cum anume?

Principalul mod este de a le explica modul in care functioneaza economia si la ce ne sunt de folos banii. este acela de a le putem arata cel mai la indemana exemplu si anume mersul la cumparaturi. Este un prilej bun prin care ei pot intelege ca pentru a cumpara un lucru este nevoie sa folosim o suma de bani. Dupa ce se face schimbul, acel lucru devine al nostru. Astfel de exemple simple ii pregatesc pentru teme din ce in ce mai complexe cum ar fi economisirea si investitiile.
 

Cartile sunt o modalitate buna prin care le puteti explica, pe intelesul lor, cum sta treaba cu banutii. Banii tai. Cum ii cheltuiesti si de ce este o carte care ii ajuta pe copii sa inteleaga faptul ca bugetul familiei se duce spre nevoi precum mancarea, utilitatile, scoala si transportul si abia apoi pe distractie si vacante. Tot prin intermediul cartii, cei mici pot afla cum anume pot economisi si cheltui inteligent.

Un exercitiu practic pe care il puteti face cu copiii este sa le oferiti bani in schimbul unor mici treburi facute in gospodarie. Sume simbolice, desigur. Vor pretui mult mai mult economiile pe care le-au facut.

Jocurile simple de matematica ii ajuta pe cei mici sa se obisnuiasca cu numerele. Incurajati-i sa foloseasca un calculator si invatati-i cum sa adune preturile dintr-o brosura. Oferiti-le si un buget. Nu trebuie sa fie bani reali. Facand acest exercitiu si vazand totalul, ii va ajuta sa realizeze cat de mult trebuie sa economiseasca pentru achizitiile mari, costisitoare.

Puteti face acelasi lucru cu ei, cand mergeti la cumparaturi in supermarket. Implicati-i in tot ceea se inseamna buget, alimente, cheltuieli pentru a intelege cat mai bine conceptul.

Educatia financiara se face cu pasi mici, inca de la varste fragede. Nu trebuie sa aveti asteptari foarte mari la inceput insa pe masura ce copiii cresc vor intelege din ce in ce mai bine ce sunt banii, cum sa ii economiseasca, in ce sa ii investeasca, pe ce sa ii cheltuie. Si asta nu face altceva decat sa ii pregateasca temeinic pentru viata de adult educat financiar.

Voi le-ati "predat" copiilor vostri notiuni despre educatia financiara?