Excursiile iarna: ghid pentru calatorit in siguranta

Calatoriile in timpul sarbatorilor de iarna sunt inevitabile. Ele sunt o adevarata bucurie pentru copii insa  pentru parinti vin la pachet cu o serie de lucruri pe care trebuie sa le faca in plus. Ce anume, mai exact? Iata un mic ghid pentru calatorit in siguranta, iarna.

O excursie iarna, cu masina, pe zapada, este total diferita de una facuta in alta perioada a anului. Asigurati-va ca aveti masina echipata pentru sezon. Verificati presiunea la roti, folositi cauciucuri de iarna si luati lanturi antiderapante in portbagaj in caz ca fi nevoie. Nu uitati de solutiile de dezghetare pentru parbriz si verificati stergatoarele sa functioneze in parametri. Dupa ce ati echipat masina si v-ati asigurat ca este pregatita pentru iarna, puteti sa treceti la pasii urmatori.

Benzina si bateria. Nu plecati la drum fara sa fi facut plinul in prealabil si fara sa va asigurati ca bateria masinii este incarcata. O revizie la mecanic pentru a verifica toate detaliile este binevenita inaintea oricarui drum iarna.

Rezerve de apa, mancare si nu uitati de haine. Cand plecati cu copiii la drum, grija trebuie sa fie mult mai mare decat atunci cand plecati singuri. Nu pornim de la premisa ca ceva rau s-ar putea intampla pe drum insa, pentru ca niciodata nu se stie, este bine sa fiti precauti. Aveti grija sa aveti la voi un bax de apa, cateva conserve de mancare si desigur, haine calduroase in plus si o patura. Nu se stie cand este nevoie sa va opriti cateva ore, neprevazut, sau daca trebuie sa innoptati intr-un loc pe care nu l-ati stabilit in prealabil. Este bine sa aveti toate acestea la voi in caz de urgenta.

Echipati copiii corespunzator si asigurati-i in centuri. Scaunul de masina sau inaltatorul sunt obligatorii indiferent de drumul pe care il aveti de facut. Cei mici trebuie sa stea comod la locurile lor si trebuie sa fie asigurati. Cand vine vorba de haine, aici este o discutie mai larga. Chiar daca afara este frig, nu ii imbracati foarte gros in masina. Nu este indicat sa ii puneti cu gecile sau combinezoanele de iarna in scaun deoarece nu veti putea tensiona centura bine. Folositi haine usoare, din lana, fleece sau straturi termice, subtiri, care sa le ofere confort si libertate in miscare. Sunt cele mai eficiente alegeri daca vreti sa le fie si cald si sa se simta si comod in ele. Pe deasupra, folositi incalzirea masinii. Aveti grija ca temperatura sa nu depaseasca 20, 21 de grade pentru a nu crea disconfort termic prea mare atunci cand ii veti da jos din masina.

Nu calatoriti niciodata cand sunt alerte meteo. Stim ca este vacanta, cu totii visam la sanius, zapada, bataie cu bulgari insa nu riscati niciodata sa plecati in excursie daca se anunta avertizari de ninsoare si viscol. Evitati pe cat posibil situatiile care v-ar putea pune viata in pericol si fiti pregatiti sa faceti fata celor neprevazute avand masina echipata corect cu toate cele necesare la voi.

Voi unde doriti sa plecati cu copiii iarna aceasta? Aveti deja un plan?