Experimente amuzante pentru copii, primavara

Primavara este un anotimp tare indragit de copii, deoarece le ofera ocazia de a explora natura si de a descoperi o gramada de lucruri noi. Nu v-ati gandit pana acum la ce experimente ati putea face impreuna cu cei mici? Am pregatit noi o lista de activitati - experiment foarte amuzante si educative.

Plantatul semintelor

Fie ca vorbim despre flori sau legume, in ghivece sau in gradina, plantatul ii ajuta pe micuti sa invete despre ciclurile vietii plantelor. Este fascinant sa le observe evolutia de la seminte la plante. Ajutati-i sa sape gauri mici in pamant, sa planteze semintele, sa le ude si sa le ingrijeasca. Observati alaturi de ei cum in fiecare zi mai apare ceva nou in evolutia lor si explicati-le pas cu pas tot parcursul pe care semintele il au pana sa devina flori sau plante.

Observatul pasarilor

Primavara este momentul perfect pentru a observa pasarile. Puteti face alaturi de copii, un mic ghid cu scopul de a-i invata sa recunoasca diferitele specii de pasari si informatii despre acestea. Descoperiti ce mananca sau cand anume migreaza din si inspre tarile calde. Nu este foarte greu daca veti folosi drept momeala cateva boabe sau o mana de seminte.

Vanatoarea de gandaci

...si nu cu scopul de a le face rau, ci de a-i observa, desigur! Toata natura se dezmorteste primavara si bineinteles, gandaceii revin si ei in forta. Sunt peste tot asa ca nu va fi greu sa ii observati cu atentie. Aveti nevoie de un borcan cu capac. Faceti cateva gauri in capac. Ajutati-i pe cei mici sa prinda ganganiile, explicati-le cateva lucruri de baza despre ele apoi eliberati vietatile in natura.

Norisori artificiali

Nu-i asa ca nu ati incercat pana acum? Nimic mai simplu! Acest experiment interesant ne arata cum se formeaza norii in atmosfera. Aveti nevoie de o sticla cu apa calda, un bol cu gheata si un borcan cu capac. Turnati apa fierbinte in borcan iar dupa un minut varsati doua treimi din apa. Puneti cateva cuburi de gheata in capacul borcanului si asezati-l peste gura borcanului. Incet, incet, se va forma un norisor perfect pentru analizat.

Experimente cu apa

In zilele insorite de primavara, va puteti juca cu apa in mai multe moduri. Un experiment amuzant pentru copii este acela de a umple un vas cu apa si mai apoi adaugati cateva picaturi de cerneala pentru a vedea ce se intampla. Puteti apela la colorantul alimentar in diverse culori. Observati cat de frumos se imbina culorile. De asemenea, puteti introduce diverse obiecte in apa pentru a vedea care plutesc: mingi de ping-pong, pietre, frunze, hartie, bete. Puneti-i pe copii sa ghiceasca ce obiecte se vor scufunda si care vor ramane la suprafata.

In cautare de fluturasi

Ce moment poate fi mai bun pentru a analiza fluturii, daca nu primavara? Nici macar nu e nevoie sa va chinuiti prea mult sa ii gasiti. Sunt prezenti langa copacii infloriti asa ca fiti pe faza! Documentati-va inainte despre denumiri, specii si particularitati si apoi impartasiti cu cei mici tot ce stiti despre ei.

Acestea sunt doar cateva idei cu privire la experimentele interesante pe care le puteti face primavara. Exista mult mai multe activitati distractive pe care le puteti desfasura alaturi de copii. Voi ce sugestii interesante aveti? Asteptam cu nerabdare ideile voastre.