Filosofie de copil, Episodul 10 - Ziua si noaptea

Daca ar fi sa dam un raspuns rapid la intrebarea ce este ziua, am zice ca perioada cuprinsa intre rasaritul soarelui si apusul lui. Asadar, asociem ziua cu lumina.
Noaptea este, bineinteles, opusul si anume perioda cuprinsa intre apusul soarelui si rasaritul lui si o asociem cu intunericul. Usor, nu?
Este un raspuns simplificat pe care il puteti oferi celor mici indiferent de varsta. Dar haideti sa vedem cum percep copiii nostri notiunile de zi si de noapte.

Ce este ziua si ce este noaptea?

Iris ne spune ca “ziua este un erou iar noaptea un dinozaur.” Influentata, desigur de intrebarile din alte episode. Adica o persoana si un animal preistoric? “Nu. Ziua este atunci cand mangai pisicuta Cat si noaptea este cand dorm. Si uneori eu ma trezesc si vin la mami si la tati in camera sa stau in pat si vreau la tati in brate. Noaptea eu vad luna si sunt stele pe cer.” Pai cum vezi tu, Iris, luna si stelele daca dormi? “Pai in carti. Dar nu dorm mereu. Cateodata ma uit pe geam si e asa tarziu si pot sa vad luna care e mare si lumineaza si stelele care se misca.” Se pare ca Iris nu este o fetita care se culca prea devreme.

Ivan ne spune ca “noaptea vine de la soare si este noapte pentru ca se innopteste. Ba nu. Se innopteaza. Ziua este dupa-amiaza. Si dimineata este ziua. Si eu ma duc la gradinita. Cand ma lasa mami la gradi este zi si seara cand ma ia este noapte. dar nu foarte noapte pentru ca eu mai am timp sa ma joc cu fratele meu Sasha si sa ne si plictisim.

Sasha ne ofera o explicatie similara cu cea pe care am oferit-o noi la inceputul articolului si ne spune ca “ziua este atunci cand soarele este prezent pe cer iar noaptea este atunci cand soarele dispare si este inlocuit de luna. Este bine ca ziua sa facem activitati si noaptea sa ne odihnim”. Aviz parintilor care din varii motive nu dorm noaptea. “O sa vina Revelionul luna asta si o sa stam treji cat o sa vrem noi noaptea.” Valabil si pentru parinti, nu-i asa?

Copiii vostri ce cred despre zi si despre noapte? Ce sunt ele in imaginatia lor?