Filosofie de copil, Episodul 11 - Dinozaurii

Dinozaurii reprezinta un subiect captivant de discutie indiferent de varsta. Avem iubitori impatimiti ai speciei si din categoria adultilor si din categoria celor mici.
Ce putem spune despre dinozauri? Ei bine, ei sunt reptile ce au trait pe Pamant acum mai bine de 140 de milioane de ani. Existau in diferite forme si marimi si erau apti sa traiasca intr-o varietate de ecosisteme.

Acum ca ne-am reamintit informatiile esentiale despre dinozauri, vrem sa vedem ce cred copiii nostri despre ei. Ce sunt si mai ales cum au disparut? Voi stiti raspunsurile? Teoriile privind disparitia lor sunt multe si diverse. Se prespune ca a existat un incendiu foarte mare sau ca Pamantul a fost lovit de un meteorit sau ca au disparut in urma unui cutremur devastatator. Dar oare copiii nostri ce cred despre acest subiect?

Unde si cum au disparut dinozaurii?

Iris ne spune ca ei nu au disparut. Mama completeaza ca ba da,  au disparut, dar ce s-a intamplat cu ei? Pai… i-au mancat oamenii? Sau nu. A venit o ploaie foarte mare si a plouat 2 saptamani foarte mult, ba nu…2 luni a plouat, 2 ani a plouat si ei s-au inecat si asa au disparut. Dar eu am vazut cu tati la muzeu un dinozaur. Era maaaaaare maaaaaare. Un schelet foarte mare fara blana. Nici nu puteam sa ma uit la el. Asa inalt era. Si unde anume locuiau ei inainte sa dispara? In padure. Printre copaci. Aici, in Bucuresti. Probabil da, Iris, ai dreptate. Dinozaurii credem ca pe vremea aceea existau si in Bucuresti. Dar poti sa ne spui si ce sunt ei? Pai dinozaurii sunt niste animale dar sunt niste animale foarte mari. Nu sunt ca niste catelusi mici si draguti sau ca niste pisicute. Ei sunt foarte mari si au piele, ca oamenii.

Sasha ne raspunde pe un ton foarte serios ca dinozaurii au disparut din cauza unui crater din Golful Mexic, de fapt din cauza unei explozii care a avut loc acum 65.000.000 de ani. Am inteles cum au disparut, dar ne poti spune ce sunt ei? Dinozaurii sunt niste creaturi mari, masive, imense, cat un bloc care erau singurele animale din lume de pe atunci.

Ivan ne spune ca dinozaurii sunt ca niste pasari dar nu sunt pasari. Adica ei au aripi, dar sunt niste animale foarte mari si nu au pene. Dar nu stiu sigur. Sunt si animale si pasari. Nu toti au aripi dar cei care imi plac mie sunt cei care pot sa si zboare. As vrea si eu tare mult sa ma urc pe spatele unui dinozaur si sa zbor.
Si cum au disparut ei Ivan? Unde? Pai unii au disparut in apa si altii s-au ratacit in padure. Cei cu aripi au uitat drumul spre casa prin padure si au murit de foame iar cei fara aripi s-au dus sa bea apa si au cazut in ocean pentru ca nu stiau sa inoate. Wow, o noua perspectiva!

Voi ce teorii aveti despre dinozauri? Suntem curiosi sa aflam cat mai multe raspunsuri de la cei mici.