Filosofie de copil, Episodul 12 - Anotimpurile

Primavara, toamna, iarna sau vara? Oare care sa fie anotimpul preferat al copilasilor?
Daca ar fi sa oferim o explicatie stiintifica, pe intelesul celor mici, am putea spune ca anotimpurile se refera la schimbarile anuale ale climei sau la cele patru diviziuni ale anului.
Ne-am gandit, totusi, sa facem un mic sondaj printre copii deoarece raspunsurile lor sunt cu siguranta mai interesante decat definitiile noastre asa ca i-am intrebat pe cei mici ce anume sunt anotimpurile? Noi, adultii, cu siguranta nu stim raspunsul corect asa ca vrem sa aflam cum sta treaba, de fapt, de la cea mai sigura sursa de informare: copilasii nostri dragi.

Asadar, ce sunt anotimpurile si cum se formeaza ele?
Imprevizibilul Sasha (7 ani) ne spune ca “sunt niste luni asa mai lungi de vreo 3 luni, care iti fac parul maciuca pentru ca niciuna nu este mai buna. Iarna este ba frig, vara prea cald. Luni? Ah, am zis luni. Nu. Sunt anotimpuri lungi de 3 luni. Mie nu-mi place niciunul in mod special. Sau poate primavara pentru ca nu este nici prea cald si nici prea frig si in martie ofer flori si martisoare fetelor. Asta imi place cel mai mult.
Cu Sasha am inteles cum sta treaba insa ce reprezinta, oare, anotimpurile pentru fratiorul lui, Ivan (5 ani). “Pai intai este vara. Ea este primul anotimp apoi iarna si primavara.” Atat? Sunt doar 3? “Aaaaa, nu. Mai este si toamna dar mie nu-mi place toamna. Eu cel mai mult iubesc vara si as vrea sa fie asa mereu. Sa mergem la mare si sa facem baie si sa ne jucam in nisip. Mie imi place soarele si sa fac plaja si sa ma bronzez.” Contrat fratelui lui caruia nu ii plac extremele, Ivan se pare ca iubeste mult caldura. Bravo, Ivan! Si noua ne place mult vara si mai ales sa mergem in concediu. 
Iris (3,5 ani) reuseste sa identifice corect toate cele antotimpurile si ne spune raspicat: “Sunt 4! Iarna, primavara, vara si toamna.” Si ce crezi tu ca sunt ele? “Ele sunt o gogoasa. Se formeaza una din alta. Cum asa, Iris? Adica iarna este frig si Rapunzel sta in castel dar nu sta cu parul pe geam pentru ca stie ca vrajitoarea vine si o viziteaza. Primavara este cald si cad merele din copaci. Si vara este cald si oamenii se plimba la mare iar Rapunzel sta pe un bustean si canta si se urca in copaci cand e cald. Si cand e iarna se urca in copaci dar sunt reci.
Voi ati inteles ceva? Noi nu suntem foarte siguri ca ne-am lamurit insa va putem garanta ca ne-am amuzat copios. Acum, gandindu-ne si noi serios la Rapunzel ne intrebam, oare ce anotimp ii place ei cu adevarat? Promitem sa revenim cu un nou episod in care vom intervieva si personajele preferate ale celor mici.