Filosofie de copil, Episodul 13 - Polul Nord si Polul Sud

Ne-am propus ca tema de gandire pentru astazi sa fie una ceva mai complexa si anume Polul Nord geografic si Polul Sud.
Suntem siguri ca cei mici au cunostinte despre aceste notiuni deoarece nu de putine ori intalnim informatii in cartile de copii asa ca ni s-a parut interesant sa vedem viziunea lor asupra subiectului.

Asadar, ce reprezinta Polii? 

Sasha (7 ani) ne ofera asa cum ne-a obisnuit deja, un raspuns serios intr-o maniera academica am putea spune: “Polul Nord si Polul Sud sunt niste continente care au fost facute in urma cu sute de mii de ani pentru ca animalele, unele animale, de pilda pinguinii si ursii polari sa traiasca. Polul Nord si Polul Sud exista pentru ca  altfel ar fi fost niste pinguini in Bucuresti si ar fi aparut la stiri in loc de Coronavirus. Si ca sa nu se intample asta, s-au inventat polii pentru toate animalutele care nu si-au mai gasit locul pe langa noi.” Nu ne-am fi gandit la asta, ce-i drept. Un raspuns pliiiin de imaginatie.
Ivan (5 ani) ne raspunde foarte simplu: “Polii sunt niste tari unde e iarna tot timpul si toate animalele sunt albe pentru ca sunt acoperite de zapada. Si au si multa blana ca sa nu le fie frig. Ele locuiesc in ghetari pentru ca la poli este atat de frig incat nu exista case. Totul se darama asa ca exista ghetari unde traiesc vietati.” Bravo, Ivan! Scurt si la obiect.
Micuta Iris oare ce a raspuns? Ne-am obisnuit deja cu raspunsurile ei delicioase, desprinse parca din scenarii de film cu personaje fantastice. “Polul Nord este o gogoasa si Polul Sud este un cartof. Animalele care traiesc acolo sunt ursii polari, iepurasii polari, pinguinii si bufnita polara. Aaaa si mai stiu de vulpea polara, de balena polara de delfinul polar si de catelul polar.” Totul este polar dupa cum bine puteti vedea. “Si acolo exista apa calda si dulce si animalutele se spala in ea sau o beau. Fara apa ele nu pot supravietui. Mami, si noi trebuie sa bem muuuulta apa ca sa fim sanatosi. La Polul Nord locuieste si Mos Craciun si de acolo vine el cu muuuulte cadouri.
Frig, gogosi, animale multe, albe si polare. A, si sa nu uitam de frig si ghetari. Se pare ca acestea sunt cei mai populari termeni atunci ucand vorbim de Polul Nord si Polul Sud.
Noua ne-au placut raspunsurile. Au fost pline de haz. Copilasii vostri ce cred ca sunt polii? Asteptam raspunsurile voastre.