Filosofie de copil, Episodul 14 – Ce este prietenia

Daca ar fi sa definim prietenia din perspectiva noastra, a adultilor, am putea spune ca ea cunoaste multe sensuri, in functie de experientele noastre personale. Un lucru este cert si anume acela ca prietenia trebuie sa se bazeze pe incredere si ajutor reciproc. Oare sa insemne acelasi lucru si pentru micutii nostri intervievati? Ce raspunsuri spumoase ne-au oferit si de data aceasta?

Filosoful Sasha (8 ani) ne raspunde cu o seriozitate greu de trecut cu vederea: “prietenia este la copii o iubire prematura. Probabil la fel este si la adulti dar eu inca nu stiu pentru ca sunt inca un copil. O sa vad cand o sa mai cresc dar sigur totul incepe asa. Adica eu, spre exemplu, il iubesc pe Luca sau o iubesc pe Rebecca si asta inseamna ca tin la ei si vorbesc cu ei pana devenim prieteni foarte buni. Atat de buni incat o sa vorbim si peste 20 de ani.” Sasha, ne declaram fascinati de definitia ta si credem ca ar trebui inclusa intr-un top al definitiilor relevante ale prieteniei. In mod cert, prietenia este un tip de iubire, probabil prematura.

Ivan, visatorul nostru de 5 ani, ne ofera o definitie mult mai practica a prieteniei si ne spune ca “prietenia este o copilarie in care te imprietenesti cu cineva si te joci cu el in fiecare zi si te imprietenesti cu el in fiecare zi. Imparti jucarii sau carti sau ce vrei tu in parc sau la gradi si dupa puteti sa va jucati acasa pentru ca mamele sunt de acord pentru ca sunteti prieteni. Este foarte frumos sa ai prieteni chiar daca te mai certi cu ei ca tu vrei masinuta aia si ei vor tot masinuta aia.” Sasha asculta atent ce are de spus fratele lui mai mic apoi intervine: “sau te certi pentru fete. Ca poate iti place o fata pe care o place si prietenul tau. E mai complicat atunci.” Ivan aproba si isi aminteste de Carina pe care o place el. Si Sasha pomeneste de Rebecca. Of, baieti! E tare complicat cu prietenia daca va ganditi din aceasta perspectiva.

Micuta Iris (3a6l) ne spune ca “prietenia este un ursulet de plus. Cum adica? Da! Eu am un prieten de plus pe care il cheama Ursulet si mai am si un flamingo roz. Si verisorul meu este prietenul meu chiar daca ne mai certam si el imi smulge florile si rade. Eu plang si el stie ca ma supar. Dar eu sunt prietena cu el si imi place sa ne jucam.” 
Copiii au un mod aparte de a vedea prietenia si o definesc in cel mai frumos si pur mod cu putinta. Probabil simt cumva ca printre cei mai important oameni in viata din viata lor se vor numara si prietenii si desi au varste fragede, se pot intrezari primele incercari timide de a lega prietenii.

Voi cum ati defini prietenia? Dar copiii vostri? Dorim sa impartasiti cu noi raspunsurile pentru ca suntem sigur ca vor fi pline de imaginatie.