Filosofie de copil, Episodul 15 - Ce este frumusetea?

Mami, cat de frumoasa esti! Probabil este fraza la care toate mamele se topesc. Dar oare ce reprezinta frumusetea vazuta prin ochii copiilor? Suntem curiosi sa aflam din interviurile urmatoare ce este, de fapt, acest concept abstract numit frumusete. 

Sasha (8 ani) credem ca a inteles deja ca frumusetea este relativa. El ne spune ca “frumusetea este si cand este urat. Frumos, ce sa mai! Cum adica, Sasha? Pai da. Daca mie imi place ceva nu inseamna ca e frumos. Inseamna doar ca-mi place mie. Uite, tu esti frumoasa pentru mine. Dar poate pentru cineva de pe strada, nu mai esti! Vai, multumesc frumos, Sasha! Da, nu trebuie sa te superi. Si pentru tati si pentru Ivan esti frumoasa dar cum esti tu in realitate, nu stiu. Si ce altceva crezi tu ca mai inseamna frumusetea? Hmmm, pai depinde. Cand e soare afara sigur inseamna ca vremea este frumoasa. Nu poti sa spui ca este urata. N-are cum sa iti placa ploaia sau frigul sau vantul. Asta inseamna frumusetea! Sa iti placa. Mami, mai intreaba-ma cand mai cresc despre frumusete. Acum atat stiu sa iti raspund.

Ivan, artistul nostru de numai 5 ani ne defineste frumusetea asa: “frumusetea este un timp. Si o iubire. O iubire frumoasa. Cum adica, Ivan? Pai daca iubesti, totul este frumos si iti place tot. Nu te supara nimic si nu plangi. Iti place si mancarea, mami, care de fapt nu iti place. Cum adica, Ivan? Pai da, mie nu imi place mereu ce mananc la gradinita dar cand e totul frumos, imi place si uit de gust.” Asadar, frumusetea poate fi de mai multe feluri si are legatura si cu gustul mancarii.

Iris (3 ani) ne raspunde foarte simplu  “mami, eu sunt frumoasa. Si tu esti frumoasa. Si toate papusile mele sunt frumoase. Da, Iris! Asa este, esti o fetita foarte frumoasa. Dar ce este frumusetea? Pai, pai este atunci cand te uiti in oglinda si iti aranjezi parul si iti pui o fustita frumoasa ca sa pleci la gradinita.”

Voi cum ati define frumusetea dar mai ales, cum explicati acest concept pe intelesul celor mici?
O definitie simplista care va poate scoate din incurcatura atunci cand sunteti intrebati si nu stiti ce sa raspundeti, ar fi accea ca frumusetea este o combinatie de calitati, atribute care impreuna rezulta ceva placut ochiului. Sau puteti, mai bine, sa ii indrumati pe cei mici sa isi ofere singuri raspunsul la ce este frumusetea, punandu-le intrebari simple: cum ti se pare? Iti place culoarea, forma, textura? Si in functie de raspunsuri pot stabili ei singuri daca ceva li se pare frumos sau nu pentru ca, asa cum am spus si la inceputul articolului, frumusetea este relativa. 

Asadar, voi stiti ce este frumusetea? Sau mai bine zis, ce reprezinta ea pentru voi? Dar pentru copiii vostri?