Filosofie de copil, Episodul 4 - Totul despre mancare

Astazi ne-am propus sa abordam un subiect mai vast si anume mancarea.
De unde? Cum? De ce? Da sau nu? Ce? Cine? Care? Sunt cateva dintre intrebarile cu care noi i-am ademenit pe cei mici sa ne ofere cele mai delicioase raspunsuri despre mancare. Unii dintre copii sunt prieteni cu mancarea altii mai mult cu …ciocolata dar cert este un lucru: toti sunt experti si bucatari chefi.

Nicio intrebare despre alimente nu a ramas fara raspuns. Oare ce ne-au raspuns micutii?

De unde vine si unde se duce mancarea?

De la magazin” au raspuns copiii in cor si “se duce in burtica.” Dar haideti sa vedem mai detaliat ce raspunsuri au dat. Raspunsul pe care noi adultii l-am da este acela ca absolut toate alimentele provin din natura si anume de la animale si plante.
Omul are rolul principal, desigur, in cresterea si cultivarea lor. Abia apoi, ele ajung sa fie vandute in piete si magazine.
Copiii nostri au fost de parere ca lucurile sunt mult mai simple de atat si raspunsurile au foarte apropiate de adevar: “mancarea vine de pe raft de la magazin si o cumpara parintii mei dar sigur vine de undeva din spate, dintr-o incapare maaare, am vazut eu la supermarket o camera mare cu multe cutii cu mancare. Si cand vrea mami sa ia verdeata mergem la piata si acolo vand niste bunicute si ele sigur aduc mancare de la ele de acasa. Si buni a mea are gradina si eu am vazut la ea rosii si castraveti si mere. Lapte ia mami tot de la magazine dar vaca ne da lapte si gaina ne da oua si mami tot de la magazin cumpara sau aduce de la bunica de la tara.” Vorbe pline de adevar. Se pare ca laptele nu vine din sticla ci de la vaca si ouale de la gaini si nu din cutie. Este un lucru admirabil ca cei mici, desi traiesc la oras si nu au contact direct cu viata la tara, au fost invatati originea alimentelor. Felicitari! 

Acum ca ne-am lamurit de unde vin alimentele, oare unde se duce mancarea dupa ce o ingeram? Ea face o calatorie in corpul uman unde doar partea nutritiva este preluata, restul fiind eliminat. Copiii spun cam la fel: “mancarea pe care o face mami se duce in burtica si cea care imi place si cea care nu imi place. Mami insista uneori sa mananc desi eu nu vreau. Zice ca nu o sa mai cresc mare dar eu nu cred asta. Mie nu imi place ciorbita. Imi place ciocolata si mami nu imi da, spune ca ma doare buritca dar pe mine de la ciorba ma doare burta. Mancarea sigur ajunge in burta. Eu o si aud.”

Atat despre mancare in episodul de astazi. Asa cum v-am spus, este un subiect amplu si vrem sa va tinem in suspans pana data urmatoare cand veti afla de unde vine untul de arahide sau de ce ceapa ne face sa plangem si alte asemenea intrebari. Pofta buna la lectura si ras copios!