Filosofie de copil, Episodul 5 - Arta

Daca ar fi sa ne exprimam poetic am zice ca arta este absolut tot ceea ce ne inconjoara.
O definitie mai clara ar fi aceea ca arta este expresia prin care oamenii isi manifesta imaginatia si creativitatea. Cum anume mai concret? Prin pictura, sculptura, arhitectura, muzica, dans, literatura sau cinematografie.
Dar ce inteleg oare, cei mici, prin arta si cum oare isi exprima oamenii emotiile in conceptia lor? Am obtinut niste raspunsuri delicioase la intrebari filosofice legate de subiectul ARTA.


Haideti sa vedem care este rostul artei si ce exemple originale s-au gandit copiii sa ne enumere. 

Ce este arta?

Arta este atunci cand vezi o pictura si iti place. Bunicii mei au foarte multe tablouri acasa si mie imi plac toate si bunicul imi explica tot timpul ce inseamna ele chiar daca eu nu intreb mereu.” Intrebarea urmatoare a fost daca bunicul este pictor dar nu, este doar un iubitor impatimit de arta. “Si am mai vazut eu pe strada pe ziduri cu culori si este tot un fel de arta. Nu inteleg ce este desenat acolo dar este frumos.” Se pare ca micutul nostru a inteles exact cum sta treaba cu arta. Felicitari!
Un raspuns care ne-a lasat cu gura cascata la intrebarea ce este arta a fost acesta: “arta este asa, ca o ciocolata, ca un tort bun pe care vrei sa il mananci pe tot.” Adica? Ne poti detalia? “Da, prajiturile sunt bune la gust si arta este frumoasa este asa…nu te mai saturi sa te uiti. Eu stiu ca arta este orice este frumos asa imi zice mie mami si mie cand imi place un cantecel mult sau un desen animat muuuuult muuuult zic ca este arta.”  Wow! Adevarat! Artele vizuale, pentru ca la ele tot fac referire copiii nostri pot fi de mai multe tipuri: desenul, picture, fotografia, sculptura, gravura si olaritul. In mod cert copiii nu au inca aceste cunostintendar intuitia lor ii duce in directia corecta si ei reusesc de fapt sa defineasca arta  corect folosind propriile cuvinte.

Care este rostul artei?

“Pai…nu stiu. Sa ne placa? Mie imi plac anumite cantecele de pe YouTube si asta inseamna ca este arta, nu? Am vazut eu carti despre arta sunt foaaaarte multe mi-a aratat mami cand am fost la libraria aceea mare, alba si cred ca pentru asta este arta. Sa existe carti.
In traducere, arta este subiect de carti dar literatura in sine stim ca este arta.

Este foarte important sa ii intrebam mereu lucruri interesante si sa le antrenam perspicacitatea si spontaneitatea. Mai avem cateva subiecte interesante de tratat din seria Filosofie de copil. Va invitam sa le descoperiti. Spor la lectura!